7 redenen om uit te gaan

Lezing in Maastricht

1 uit eten met iens

Ron Blaauw

Kerkstraat 56, Ouderkerk a/d AmstelTelefoon (020) 496 19 43Keuken open 12.00-14.00, 18.00-22.00, za geen lunch, zo-ma geslotenGem. prijs 3-gangen à la carte 40 euroCategorie: zakelijk

In een zakelijke, maar warme omgeving met voldoende ruimte en goede verlichting geniet je van een breed sterrenpalet aan smaken. Een vriendelijke bediening serveert heerlijke wraps met garnalen, schol met piccalilly en konijnenstoof in eigen jus met mosterd. Met een compleet acht gangenmenu ben je een hele avond zoet. Vooral de amuses zijn de start van een culinair feestje.

uitstekend | Van moment van binnenkomst tot vertrek was het fantastisch. De gerechten bleven ons verrassen. Briljant! Naast heerlijk eten en bijpassend wijnadvies is mij bovendien de vriendelijkheid opgevallen. Iedereen was even aardig en hartelijk. Ik kom zeker terug. (10-02-2007 K. de L. te Amsterdam)

uitstekend | Ik ben vegetariër en het menu was uitstekend. De smaken waren erg verfijnd en apart. Dat kan niemand thuis nadoen. De bediening was uitstekend en de sommelier wist exact de goede wijnen te adviseren. (19-12-2006 M. van B. te Utrecht)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 BOEKENWEEK

NOVEL

Rotterdam: Arminius. Tijd: 19.30-01.00u. Kaarten: 5 euro. Res: 010-4363800 & novel@arminius.nu

NOVEL is de openingsavond van de Rotterdamse editie van de Boekenweek 2007 met aansluitend het Letterenbal. Gasten: Richard Groenendijk, Matthijs van Boxsel, de Woorddansers en natuurlijk vele schrijvers, onder wie de genomineerden voor het Beste Rotterdamse Boek 2006: Abdelkader Benali, Judith Visser, J.A. Deelder, Marcel Möring en Jeroen Naaktgeboren. Er is ook muziek, onder meer door het Rotterdam Young Ensemble en na afloop kan er op het Letterenbal gedanst worden op de beats van dj’s Okkie en Socrates.

3 THEATER

Chatroom

Groningen: De Machinefabriek. Aanvang 20.30u. Entree: 7 of 10 euro. Res/inl: 050-3113388; www.nnt.nl

Een spannend verhaal over manipulatie in cyberspace van de Ierse toneelschrijver Enda Walsh (1967). Drie jongens en drie meisjes van vijftien ontmoeten elkaar in diverse chatrooms en kletsen over van alles en nog wat. Totdat verveling en rebellie de overhand nemen. De meest kwetsbare deelnemer wordt uitgekozen en het spel neemt een gevaarlijke wending. Chatroom is een coproductie van de Toneelacademie Maastricht en het Noord Nederlands Toneel en wordt gespeeld door zes eindexamenstudenten van de toneelacademie.

4 BOEKENWEEK

Kaakpijn: lachen om literatuur

Nijmegen: CultuurCafé, Mercatorpad 1. Tijd: 20.00u. Entree: gratis. Inl: www.opruweplanken.nl, www.piepschuim.com

Humor heeft een belangrijke rol in de literatuur. Dat bewijst Op Ruwe Planken in samenwerking met Cultuur op de Campus met het programma Kaakpijn, een avondje literair verantwoord lachen. De striptekenaar van Dirkjan – Mark Retera – is te gast, enkele geestige schrijftalenten komen aan het woord en er is muziek van Piepschuim; Nederlandstalige humoristische poëzie die op muziek is gezet.

5 LEZING

Duurzame ontwikkeling

Maastricht: Minderbroedersberg 4-6. Tijd: 20.00u. www.sg.unimaas.nl

Prof. dr. L. Reijnders, hoogleraar milieukunde, UvA, en hoogleraar natuurwetenschappelijke milieuwetenschappen, OU, over de geschiedenis en toekomst van het wazige begrip ‘duurzame ontwikkeling’. In veel van de gebruikte definities van duurzame ontwikkeling is de duurzame relatie met de fysieke omgeving niet meer aanwezig. Groeiende problemen rond de natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering werpen de vraag op of dat wel terecht is.

6 BOEKENWEEK

Jean Marc van Tol tekent Fokke & Sukke, geeft lezing, signeert

Middelburg: Binnenplein van de Drvkkery. Aanvang lezing: 17.00u. Entree: gratis. www.de-drvkkery.nl

Jean Marc van Tol, de tekenaar van Fokke & Sukke (zie pagina 2, 30 en 31), schildert vanmiddag enkele tekeningen levensgroot op de wand van het Binnenplein van de Drvkkery in Middelburg. Aansluitend geeft hij een korte lezing: ‘De historische canon van Fokke & Sukke – een lezing over humor, geschiedenis en cultuur’, waarna hij zal signeren. Verder is er tot en met 16 april in de Drvkkery een tentoonstelling te zien met de originele tekeningen van ‘De historische canon van Fokke & Sukke’ .

7 FILMFESTIVAL

Amnesty International Filmfestival 2007

Amsterdam en Den Haag. Inl: www.amnestyfilmfestival.nl

Het Amnesty International Filmfestival is van 14 tot en met 18 maart en opent met de film The Mark of Cain. Voor het filmfestival is een programma over de oorlog in Irak samengesteld. Daarnaast zullen er in Den Haag en Amsterdam debatten plaatsvinden. Vanavond is de openingsavond, om 20.00 uur, in het Kon. Inst. voor de Tropen in Amsterdam. Gasten o.a.: vz. van het Amnestybestuur Lilian Gonçalves.