7 redenen om thuis te blijven

Chocola op een stokje

1 Game

Jade Empire: Special Edition

2k Games, prijs: 40 euro, pc

PC-gamers zien het met lede ogen aan. Hun favoriete genres komen steeds vaker eerst uit op de spelcomputer en pas veel later op de pc. Zo moet de Xbox game Halo 2 nog steeds uitkomen op pc, terwijl Halo 3 voor de Xbox 360 in de herfst van dit jaar alweer verschijnt. Op pc loopt de serie dus bijna een compleet deel achter. Ook Jade Empire verscheen ruim anderhalf jaar geleden voor de Xbox. Nu pas ziet de pc-versie het licht. Maar eigenlijk mogen de pc-gamers hun handjes alsnog ineenwrijven. Jade Empire speelt zich af in het mythische oude China waarin spelers verschillende vechtstijlen (martial arts) beheersen en als nobel of duister personage een groots avontuur meemaken. De Special Edition voor pc kent aanzienlijk mooiere graphics, een extra moeilijkheidsgraad, extra spelpersonages, extra wapens en nieuwe vechtstijlen. Bovendien bestuurt het spel met muis en toetsenbord sneller en preciezer dan met de Xbox controller bij het origineel. Hierdoor is het wisselen tussen de verschillende vechtkunsten een fluitje van een cent. Geduld in deze is dus een schone zaak. (JM)

2 Filmprijs

De Rembrandt Awards 2007

RTL5, 00.05-00.35u.

De Nederlandse publieksprijzen voor film werden maandagavond al uitgereikt. Vanavond zendt RTL5 het gala echter uit. In het half uur durende programma zien we presentator René Mioch ondermeer naar Hollywood afreizen, om daar de Rembrandt aan de grootheden van de filmindustrie te overhandigen. Naar alle waarschijnlijkheid het leukste onderdeel van de show: de sterren hebben vaak nog nooit van de prijs gehoord.

3 Boeken

Andermans Veren

Ned. 2, 21.30-22.00u.

In het kader van de start van de Boekenweek is het thema van Andermans veren vanavond: boeken. In het programma zal cabaretier en scenarioschrijver Seth Gaaikema te gast zijn. Behalve gesprekken met hem, toont het programma stukken uit cabaretvoorstellingen van onder anderen: Eric van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Herman Koch en Kees Prins. De presentatie is in handen van Kick van der Veer.

4 Docuserie

Couscous & Cola

Ned. 3, 21.55-22.30u.

BNN begint vanavond met het tweede seizoen van Couscous & Cola. In deze serie gaat een groep jongeren, van verschillende origine, een aantal culturen met elkaar vergelijken. Vorig seizoen togen de tieners naar Amerika om de haatverhoudingen tussen Europa en de VS nader te onderzoeken. Dit seizoen is Afrika aan de beurt. De couscousjongeren brengen onder andere een bezoek aan Marokko en Ghana.

5 Juttersspul

Jutten

www.zouthout.nl

Halverwege de jaren zeventig was Nederland dankzij de televisieserie Sil de Strandjutter in de ban van de altijd ietwat norse keuterboer Sil Droeviger (Jan Decleir), die zijn inkomsten aanvulde met zijn vondsten op het strand. Aangespoeld hout, vaten drank en meubilair waren immers voor de eerlijke vinder. Voor wie dat jutten ook eens mee wil maken, worden er op Terschelling juttersweekenden georganiseerd door Rick van Dongen en Piety de Jong van het bedrijf Zouthout. Maar Zouthout doet meer. Al enkele jaren verwerken zij aangespoeld hout tot unieke meubelstukken en woonaccessoires. Het is mogelijk een meubelstuk op bestelling te laten maken, levertijd zo’n zes maanden, mits ze genoeg hout kunnen jutten natuurlijk! Zouthout heeft geen verkoopadressen op het vaste land, maar op afspraak nemen ze je spullen mee naar Harlingen, als ze er familie bezoeken. (NR)

6 Chocolademelk

Choc-o-lait

www.kaldi.nl, 32,50 euro voor een doos van 33 stuks.

De winter mag dan wel bijna ten einde zijn, een flinke mok warme chocolademelk gaat er altijd wel in. Je kan het zelf maken door kant-en-klare chocolade melk in de magnetron op te warmen of door een flinke schep cacaopoeder door de warme melk te roeren. Maar het kan ook op een andere manier. Met de Choc-o-lait maak je chocolademelk met een lolly. De Choc-o-lait is eigenlijk niets anders dan een houten stokje met een blok chocolade eraan. Originele Belgische chocolade welteverstaan. Doop de lolly in hete melk en laat de chocolade smelten. Na ongeveer één minuut, bij een temperatuur van 75 graden, staat een kop warme chocolademelk op tafel. Het stokje, waar het chocoladeblokje aan vastzit, kan tevens gebruikt worden als roerstaafje. De Choc-o-lait is te verkrijgen in vier smaken: puur, melk, hazelnoot of Cointreau. (RH)

7 Docu’s kijken

Documentaires kijken

www.docsonline.tv, 100 minuten kijken voor 3 euro

Documentairemakers kunnen hun werk vaak moeilijk slijten bij de omroepen, maar gelukkig kijken we steeds meer televisie via internet. Nu wil de website docsonline.tv documentairemakers uit de hele wereld een podium geven. Voor 9 euro per maand of 3 euro voor 100 minuten kun je de films bekijken. En vijftig procent daarvan gaat naar de makers terug. De documentaires gaan over cultuur, conflict, geschiedenis, natuur en wetenschap. Van een documentaire van Merel Beernink over het leven van drie Hollandse vrouwen die zich tot de islam hebben bekeerd tot een politiek portret van Afghanistan van de Indiase regisseur Iqbal Malhotra. De (Nederlandse) site is pas een paar maanden in de lucht, dat verklaart vast waarom veel van Nederlandse makelij is. Er zijn nu zo’n vijftig documentaires beschikbaar, dat moeten er eind 2007 150 zijn. (JvG)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Renée Heidekamp, Jan Meijroos en Nicole Robbers