Welverdiend tweede leven op dvd

dvd La vie de château Regie: Jean-Paul Rappeneau. Met: Catherine Deneuve, Philippe Noiret, Pierre Brasseur. Distributie: Paradiso Home Entertainment ****-

dvd La vie de château

Regie: Jean-Paul Rappeneau. Met: Catherine Deneuve, Philippe Noiret, Pierre Brasseur. Distributie: Paradiso Home Entertainment

****-

Nu er met La vie en rose, het levensverhaal van chanteuse Edith Piaf, weer eens een grote, mainstream Franse film in de Nederlandse bioscopen draait, is het tijd een lans te breken voor een aantal wat oudere Franse films die in deze traditie staan. Er was een tijd dat de populaire Europese cinema gewoon in onze bioscopen te zien was, en gebroederlijk geprogrammeerd werd naast de films van zogenaamde ‘auteurs’ – regisseurs met een herkenbare stilistische en thematische handtekening en meer kunstzinnige inborst. Ook in het dvd-tijdperk worden nog steeds vooral de films van de bekendere filmmakers uitgebracht, zoals het werk van François Truffaut, Eric Rohmer, Louis Malle en Claude Chabrol, dat gebundeld werd in luxe dvd-boxsets. Ook filmhuizen en het Filmmuseum zitten vastgebakken aan het programmeren van bekende namen en titels, anders komt er niemand meer kijken.

Het is dan ook verheugend dat de Belgisch-Nederlandse distributeur Paradiso onlangs een aantal vriendelijk geprijsde dvd’s met populaire Franse films op de markt bracht, waaronder twee heerlijke Simenon-verfilmingen met Jean Gabin, Maigret tend un piège (1958) en Maigret et l’affaire Saint Fiacre (1960), beide geregisseerd door Jean Dellanoy.

Ook La vie de château (1966), de debuutfilm van Jean-Paul Rappeneau (1932), krijgt een welverdiend tweede leven op dvd. Rappeneau is zowel scenarist als regisseur. Voordat hij zijn eerste films maakte, schreef hij mee aan twee films van Louis Malle: Zazie dans le métro (1960) en Vie Privée (1962). Rappeneau is tevens verantwoordelijk voor de beste verfilming van Edmond Rostands onverwoestbare Cyrano de Bergerac (1990), met Gérard Depardieu als Cyrano.

La vie de château heeft een illustere cast en crew. Een nog piepjonge Catherine Deneuve speelt de hoofdrol, samen met de onlangs overleden Philippe Noiret. De later bekend geworden regisseurs Claude Sautet en Alain Cavalier schreven mee aan het scenario, en de wervelende, uiterst melodieuze muziek is van Michel Legrand, componist van een paar honderd, vaak bejubelde scores.

Het bij vlagen zeer komische La vie de château speelt zich vlak voor D-day af en steekt op milde wijze de draak met het Franse verzet dat te druk is met amoureuze perikelen om zich nog erg te bekommeren om zijn verzetstaken. Zo ontpopt de als ‘slappeling’ bekend staande echtgenoot van Deneuve – een op het lijf van Philippe Noiret geschreven rol – zich aan de vooravond van de landing van de geallieerden in Normandië als held. Negentig minuten scherp geschreven en gespeelde komedie, kom er nog maar eens om.

    • André Waardenburg