Vredig tafereel na geruzie voor start Parijs-Nice

Wielrenners die in een rustig tempo door een bos rijden, het lijkt zo'n onschuldig plaatje van de voorjaarswedstrijd Parijs-Nice. Maar achter dit vredige tafereel gaat een machtsstrijd schuil tussen de internationale wielerfederatie UCI en ASO, de organisator van de koers.

Het was lang onzeker welke ploegen zouden deelnemen, omdat de UCI eiste dat de twintig teams die zij voor de het ProTour-klassement had aangewezen zouden starten. Maar ASO, die ook de Tour de France organiseert, pikte dat dictaat niet en wil voor een deel zelf bepalen welke ploegen mogen meedoen.

Na het nodige geruzie en dreigementen over en weer sloten de partijen kort voor de start van Parijs-Nice een compromis, dat er in wezen op neerkomt dat ASO zijn zin heeft gekregen. Voor de ploeg Unibet.com van de Nederlandse manager Jacques Hanegraaf had dat een startverbod tot gevolg. Zelfs een rechtszaak van de wielerploeg tegen ASO kon daar geen verandering in brengen, omdat Unibet.com door een Franse rechter in het ongelijk werd gesteld.

Op weg naar Nice heeft het peloton een proloog en één etappe gereden. De dagzege, na een rit over 169 kilometer van Cloyes-sur-le-Loir naar Bezançais, ging gisteren naar de Fransman Jean-Patrick Nazon, die een massasprint won voor de Duitser Sebastian Siedler (tweede) en de Australische Rabo-renner Mathew Hayman (derde). Leider in het klassement blijft de Brit David Millar, die een dag eerder de proloog had gewonnen.