Vredig tafereel na geruzie voor start Parijs-Nice

Vredig tafereel na geruzie voor start Parijs-Nice Bezançais. Wielrenners die in een rustig tempo door een bos rijden, het lijkt zo'n onschuldig plaatje van de voorjaarswedstrijd Parijs-Nice. Maar achter dit vredige tafereel gaat een machtsstrijd schuil tussen de internationale wielerfederatie UCI en ASO, de organisator van de koers. Het was lang onzeker welke ploegen zouden deelnemen, omdat de UCI eiste dat de twintig teams die zij voor de het ProTour-klassement had aangewezen zouden starten. Maar ASO, die ook de Tour de France organiseert, pikte dat dictaat niet en wil voor een deel zelf bepalen welke ploegen mogen meedoen. Na het nodige geruzie en dreigementen over en weer sloten de partijen kort voor de start van Parijs-Nice een compromis, dat er in wezen op neerkomt dat ASO zijn zin heeft gekregen. Voor de ploeg Unibet.com van de Nederlandse manager Jacques Hanegraaf had dat een startverbod tot gevolg. Zelfs een rechtszaak van de wielerploeg tegen ASO kon daar geen verandering in brengen, omdat Unibet.com door een Franse rechter in het ongelijk werd gesteld. Op weg naar Nice heeft het peloton een proloog en één etappe gereden. De dagzege, na een rit over 169 kilometer van Cloyes-sur-le-Loir naar Bezançais, ging gisteren naar de Fransman Jean-Patrick Nazon, die een massasprint won voor de Duitser Sebastian Siedler (tweede) en de Australische Rabo-renner Mathew Hayman (derde). Leider in het klassement blijft de Brit David Millar, die een dag eerder de proloog had gewonnen. Foto Franck Fife, AFP The pack rides during the first stage of the 65th edition of the Paris/Nice cycling race between Cloyes-sur-Le-Loir and Buzancais, 12 March 2007. French Jean-Patrick Nazon (AG2R) won the stage ahead German Sebastian Siedler (Team Milram/Ita) and Australian Mathew Hayman (Rabobank/Ned). Nazon surprised a host of big name rivals, including Belgian Tom Boonen and Daniele Bennati of Italy, to finish the 186 km stage with his first victory of the season. AFP PHOTO FRANCK FIFE AFP

Wielrenners die in een rustig tempo door een bos rijden, het lijkt zo'n onschuldig plaatje van de voorjaarswedstrijd Parijs-Nice. Maar achter dit vredige tafereel gaat een machtsstrijd schuil tussen de internationale wielerfederatie UCI en ASO, de organisator van de koers.

Het was lang onzeker welke ploegen zouden deelnemen, omdat de UCI eiste dat de twintig teams die zij voor de het ProTour-klassement had aangewezen zouden starten. Maar ASO, die ook de Tour de France organiseert, pikte dat dictaat niet en wil voor een deel zelf bepalen welke ploegen mogen meedoen.

Na het nodige geruzie en dreigementen over en weer sloten de partijen kort voor de start van Parijs-Nice een compromis, dat er in wezen op neerkomt dat ASO zijn zin heeft gekregen. Voor de ploeg Unibet.com van de Nederlandse manager Jacques Hanegraaf had dat een startverbod tot gevolg. Zelfs een rechtszaak van de wielerploeg tegen ASO kon daar geen verandering in brengen, omdat Unibet.com door een Franse rechter in het ongelijk werd gesteld.

Op weg naar Nice heeft het peloton een proloog en één etappe gereden. De dagzege, na een rit over 169 kilometer van Cloyes-sur-le-Loir naar Bezançais, ging gisteren naar de Fransman Jean-Patrick Nazon, die een massasprint won voor de Duitser Sebastian Siedler (tweede) en de Australische Rabo-renner Mathew Hayman (derde). Leider in het klassement blijft de Brit David Millar, die een dag eerder de proloog had gewonnen.