Vonnis oud-directeur PSV bevestigd

De Hoge Raad heeft de veroordeling van oud-financieel directeur S. van PSV door het Gerechtshof in Den Bosch vanochtend bevestigd. S. werd in juni 2005 veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met minderjarige jongens. Hij maakte zich hieraan schuldig tussen 2001 en 2003 in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, indertijd een plek waar veel prostitutie werd bedreven.

Het Openbaar Ministerie (OM) had hem ook poging tot zware mishandeling ten laste gelegd omdat hij drager is van het aidsvirus en toch onbeschermde seks met de jongens had. Daarvan heeft het Gerechtshof hem vrijgesproken. Die uitspraak was in lijn met inmiddels door de Hoge Raad bekrachtigde jurisprudentie over de strafbaarheid van besmette mensen die onveilige seks bedrijven, zonder daar de partner van op de hoogte te stellen.

S. ging vervolgens tegen de veroordeling wegens ontucht in cassatie bij de Hoge Raad. Hij vond onder meer dat het OM niet-ontvankelijk had moeten worden verklaard wegens schending van zijn privacy, omdat in persberichten melding was gemaakt van zijn hiv-besmetting. De Hoge Raad wijst dat verweer af. Bij het openbaar maken van die besmetting was het belang van de volksgezondheid in het geding en niet het opsporingsbelang. Daarmee was de privacy van S. weliswaar geschonden, maar het Gerechtshof had daar volgens de Hoge Raad in de straftoemeting al voldoende rekening mee gehouden.

Justitie besloot in juni 2003 de informatie over de besmetting naar buiten te brengen, nadat was gebleken dat een onbekend aantal minderjarige prostituees seksueel contact had gehad met S.