Uitstel van verkiezingen in Roemenië

De Roemeense regering heeft gisteren op initiatief van premier Calin Tariceanu en tot woede van zijn belangrijkste coalitiepartner de verkiezingen voor het Europees Parlement van 13 mei uitgesteld tot de tweede helft van dit jaar.

Volgens Tariceanu is het uitstel nodig omdat het politieke debat en de verkiezingscampagne in Roemenië niet over Europa gaan maar over intern-Roemeense thema’s die met Europa niets te maken hebben.

Roemenië en Bulgarije zijn lid van de EU sinds 1 januari. Op 13 mei zouden de inwoners van beide landen naar de stembus gaan voor de Roemeense en Bulgaarse zetels in het Europese Parlement.

Het politieke debat in Roemenië staat al weken in het teken van felle ruzies tussen de president, Traian Basescu, en premier Tariceanu. Zij leiden respectievelijk de Democratische Partij (PD) en de Nationale Liberale Partij (PNL) die in een coalitie samenwerken. De oppositie – de ex-communistische Sociaal-Democratische Partij – heeft bovendien een afzettingsprocedure tegen Basescu in gang gezet omdat de president de grondwet zou hebben geschonden. De oppositie probeert ook minister van Justitie Monica Macovei af te zetten. De internationale gemeenschap ziet Basescu en Macovei als de belangrijkste hervormers van het land.

Tariceanu riep gisteren de regering in spoedzitting bijeen om over het uitstel van de Europese verkiezingen te beslissen. Dat uitstel kwam er ook, maar de zeven ministers van de PD stemden tegen. Volgens minister Macovei is het daarom de vraag of het besluit wel geldig is.

Vóór de bijeenkomst zei Tariceanu dat „mijn oproep voor een campagne die in het teken van Roemenië’s werkelijke agenda staat, is genegeerd” en dat er „spelletjes worden gespeeld in plaats van dat er een serieus debat over Europa wordt gehouden”. De werkelijke thema’s komen niet aan bod en het debat heeft niets te maken met de Europese belangen van Roemenië, aldus de premier. Na de stemming in het kabinet zei een PNL-leider dat de Democraten de regering moeten verlaten als ze het uitstel van de verkiezingen niet kunnen accepteren.

President Basescu noemde Tariceanu’s argumenten „ongeldig”; ze komen volgens de president neer op „propaganda”. „Hij mystificeert de zaak om zijn baan niet te verliezen.” Volgens Basescu speelt Tariceanu „het spel van de oppositie”. Hij zou weten dat de PNL en de sociaal-democraten bij de verkiezingen in mei gaan verliezen en zou tijd willen rekken om later betere resultaten te kunnen bereiken. Volgens Basescu is sprake van „een stilzwijgend akkoord” tussen de liberalen en de sociaal-democraten. (AFP, AP, Rompres)