Twijfels over herkomst van Thracisch goud

Een tentoonstelling in Maastricht van Thracische goudschatten uit Bulgarije toont voorwerpen die mogelijk illegaal zijn opgegraven. De Bulgaarse justitie wil een onderzoek doen naar de eigenaar ervan. Veel Thracisch goud is afkomstig uit illegale opgravingen.

De 39 antieke voorwerpen op de expositie Het Thracische Raadsel in het Maastrichtse museum Spaans Gouvernement komen uit de privé-verzameling van Dimitar Ivanov, voormalig hoofd van één van de Bulgaarse geheime diensten en nu eigenaar van een krant. Vorig jaar meldde het Illicit Antiquities Research Centre van Cambridge University dat de Bulgaarse justitie een onderzoek heeft beloofd naar de illegale herkomst van kunstverzamelingen van enkele nieuwe rijken, onder wie Ivanov.

Monique Dickhaut, directrice van Museum Spaans Gouvernement, weet niets over de herkomst van de schatten. Wel vraagt zij zich na de ontstane commotie af of de opgravingen van archeologische schatten in Bulgarije wel volgens de regels verlopen. Burgemeester Leers van Maastricht heeft haar gevraagd of ze nog iets moeten doen, zegt Monique Dickhaut: „Als de expositie nog drie maanden had geduurd had ik daar over nagedacht, maar omdat het maar tot aanstaande zondag duurt laten we het maar zo.”

De expositie is tot stand gekomen via Leers, die tijdens een vakantie in Bulgarije, waar hij aan de Zwarte Zee een vakantiehuis heeft gekocht, kennis had gemaakt met de Thracische kunst. Naar zijn zeggen is hij in Maastricht benaderd door de in Nederland wonende Bulgaarse kunstenaar Ivan Dobrev met de vraag of een tentoonstelling over Thracische kunst niets was voor de Tefaf, de jaarlijkse grote kunstbeurs in Maastricht.

De Tefaf wilde wel, maar had dit jaar geen gelegenheid. Vervolgens bleek Museum Spaans Gouvernement bereid de kunstvoorwerpen tijdens de Tefaf te tonen. De tentoonstelling bleek in enkele weken, een voor Dickhaut verbazend korte tijd, te regelen. De gemeente Maastricht heeft 10.000 euro en hulp in natura gegeven.

Enkele aanwezigen hadden volgens Dickhaut bij de door veel Bulgaren bijgewoonde opening het idee dat ze bij een aflevering van de tv-serie The Soprano’s waren beland. Zelf was ze verrast toen ze werd voorgesteld aan Ivanov en te horen kreeg dat hij de eigenaar van de collectie was. Ze meende dat een stichting de eigenaar was.

Ivan Dobrev, die zich namens de Aretè Fol Foundation coördinator van de tentoonstelling noemt, ontkent dat er iets mis is met de tentoonstelling. De Bulgaarse minister van Cultuur heeft volgens hem toestemming gegeven en van alle voorwerpen kunnen documenten over de herkomst worden overlegd.