Tolerante bonobo`s werken beter samen dan chimps

Rotterdam, 13 maart Door een grote onderlinge tolerantie werken bonobo`s beter samen om voedsel te bemachtigen dan chimpansees. Chimpansees staan bekend om hun gezamenlijke jacht in het wild, maar in gevangenschap blijkt onderlinge agressie de effectiviteit van hun samenwerking te hinderen. Dat schrijven biologen onder leiding van Richard Wrangham van Harvard University in een vervroegd online vrijgegeven artikel uit het vakblad Current Biology, van 3 april. De onderzoekers ontwierpen een experiment waarbij de apen voedsel konden bemachtigen dat in een naastgelegen kooi op een plank lag. Maar dat lukte alleen als twee apen tegelijk aan een touw trokken. Chimpansees en bonobo`s presteerden gelijk als het voedsel makkelijk te verdelen was. Maar als het in één stuk werd aangeboden, kregen de chimps al snel ruzie, waardoor ze er minder vaak in slaagden het voedsel te bemachtigen. En als het wel lukte, at vaak slechts één van de chimps alles op, terwijl de bonobo`s geneigd waren te delen. Volgens de onderzoekers ondersteunt dit een theorie voor het verklaren van het evolutionaire succes van de mens: naast de ontwikkeling van een grotere intelligentie zou de selectie tegen onderlinge agressie daarin belangrijk zijn.