Televisie Voorkeur

In het populair-wetenschappelijk programma Horizon wordt de vraag gesteld hoe de wereld er zou uitzien als de dinosauriërs niet waren uitgestorven. BBC 2, 22.00-22.50u. This artist's conception shows the bird-like feathered dinosaur Falcarius utahensis. Paleontologists say the small, 4.5-foot-tall dinosaur lived 125 million years ago and represents a missing link between earlier carnivores and later herbivores. (AP Photo/Mike Skrepnick) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep, maandagavond, na het doodschieten van een buurtbewoner door een bedreigde politieagent. En een reportage over de website Sellaband.com, waar aandelen kunnen worden gekocht in veelbelovende muziekbandjes. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. De 5-jarige Metehan Kacar uit Apeldoorn werd op 10 december 2006 gedood door zijn moeder. Die was onder behandeling van verschillende instanties, waarvan na onderzoek werd vastgesteld dat die niet nalatig zijn geweest. In een reportage naar aanleiding van het dossier van Metehan én door middel van gesprekken met betrokkenen wordt gesteld dat zijn moeder duidelijk niet voor hem kon zorgen en een bedreiging voor zijn leven vormde. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over het Boekenbal, inclusief de traditionele gesprekken met bezoekers. Verder o.m. een reportage over een bewaker van Kliniek Veldzicht die bij het vervoer van een onwillige tbs’er te veel geweld zou hebben gebruikt. Een gesprek met de betrokken bewaker, die door het OM wordt vervolgd. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Het verhaal van God. Eerste deel van driedelige BBC-documentaire waarin wordt gezocht naar de oorsprong van het geloven. Presentator is de Britse wetenschapper Robert Winston, die zelf van orthodox-joodse afkomst is. Wat zegt de geschiedenis van de mens over het verhaal van God? Ned.2, 22.50-23.50u.

Dossier 2300: Parkinson, het trillen te lijf. Documentaire over de ziekte van Parkinson waarbij door een defect in de hersenen de productie van dopamine afneemt. RTL4, 22.55-23.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gast Lucia de Rijker vertelt over haar bokscarrière én over haar leven na de film One million dollar baby, René Froger is na zijn ziekbed weer helemaal klaar voor een nieuwe toer en het succesverhaal van de gothic rockband Within Temptation. Tafelheer is Hugo Borst. Ned.3, 19.30-20.10u.

Het elfde uur. Te gast is X6, een Nederlandse ‘meidengroep’ bekend geworden door het tv-programma X-Factor. Ze vertellen hoe ze omgaan met spanningen in de groep en hoe het is om beroemd en gelovig te zijn. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Gast is onder anderen de Chinese pianist Lang Lang die woensdag een concert in het Concertgebouw verzorgt. Ondanks zijn nog jonge leeftijd (25) wordt hij wereldwijd als een van de ‘echte groten’ beschouwd. Lang Lang zal ook optreden in het programma. Verder Marco Riaskoff, samensteller van de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw en actrice Josine van Dalsum. Van haar verscheen recent het boek Hagelwit waarin ze haar gevecht met kanker beschrijft. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Are we nearly there yet? Reportageserie over toekomstige problemen, deze keer over het vervoer in Londen. In de nabije toekomst zijn miljarden ponden kostende projecten nodig om te voorkomen dat het compleet vastloopt. BBC2, 21.00-21.50u.

consument

Opgelicht. Een beautysalon geeft dure praktijkcursussen aan jonge schoonheidspecialisten. De beloofde diploma’s worden echter niet overhandigd en plotseling is het opleidingsinstituut gesloten. Een gesprek met de eigenaresse van het instituut. Ook een confrontatie met een Friese oplichter die zijn vriendin meer dan 100.000 duizend euro weet af te troggelen. Veel bedrijven zijn eveneens de dupe geworden van zijn praktijken. Verder de drie bekendste zakkenrollertrucs, waarbij met verborgen camera wordt getoond hoe slecht mensen op hun spullen letten. Ned1, 21.05-21.45u.

amusement

Man bijt hond. De komende vier weken dagelijks de belevenissen van de bejaarde broers Auke en Jan Visser uit Leeuwarden. Auke en Jan handelen al tientallen jaren in oud ijzer en gaan nog steeds dagelijks op pad om het op te halen. De 88-jarige Auke ‘de Sloper’ Visser werkt al veertig jaar samen met zijn 89-jarige broer Jan, maar dat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ned.2, 18.55-19.25u.

digitaal kanaal

Cultura. Op 6 maart is de schrijver Gabriel García Márquez 80 jaar geworden. NRC-redacteur Arjen Fortuin duidt in het journaal het belang van de Colombiaanse schrijver, gevolgd door de documentaire Terug naar Macondo (1983), waarin Márquez terugreist naar zijn geboortegrond in Aracataca in Colombia. In het literaire discussieprogramma Zeeman met boeken praat Michaël Zeeman over romans van García Márquez. Ook romans van Nicolaas Matsier, William T. Vollman en Danièle Sallenave komen aan bod in deze aflevering uit 1996. www.cultura.nl, 20.30-23.00u.

sport

NOS Sportjournaal. Onder andere aandacht voor een samenvatting van de vandaag gereden etappe in de meerdaagse wielerwedstrijd Parijs-Nice en tennis: het ATP-toernooi Indian Wells.Ned.1, 18.50-19.00u.