Talrijke Serviërs eren vermoorde Zoran Djindjic

Talrijke Serviërs eren vermoorde Zoran Djindjic Belgrado, 13 maart. Op de Belgradose begraafplaats Novo Groblje staat (foto links) een Servische in de rij van mensen die Zoran Djindjic eer betuigen. Op de foto rechts wachten anderen hun beurt af. Zoran Djindjic, oppositieleider tijdens het regime van Slobodan Miloševic en na diens val in 2000 premier van Servië (januari 2001 tot 12 maart 2003), werd gisteren vier jaar geleden vermoord, zo goed als zeker door leden van een voormalige elite-eenheid van de Servische geheime dienst, de Rode Baretten, die zich tot maffiagroep had ontwikkeld, de zogenoemde Bende van Zemun. Het proces tegen dertien van de moord beschuldigde leden van die maffiabende sleept zich al sinds eind 2003 voort. Acht van de dertien beklaagden zitten in de gevangenis, de anderen zijn voortvluchtig. Foto AFP A Serb, seen through trees, waits in line to pay their respects at the grave of slain Serbian Prime Minister Zoran Djindjic at Belgrade's New Cemetery, 12 March 2007. Thousands of supporters paid tribute to the late reformist Serbian prime minister on the anniversary of his 2003 assassination, lamenting his loss amid political paralysis following inconclusive elections. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF AFP