Sterke positie Iran wellicht niet tijdelijk

In Opinie & Debat van 3 maart laat politiek fenomeen Henry Kissinger van zich horen. ,,Syrië en Iran zijn zwakke landen die tijdelijk in een sterke positie verkeren”, zo vertelt hij in een betogende lofrede op de diplomatie. En de Verenigde Staten? Dat is een imperium voor de lange termijn. Laten we ons over zijn hegemonie geen zorgen maken, meldt Kissinger geruststellend.

Vreemd om van een man met zoveel politieke ervaring te horen dat Syrië en Iran slechts tijdelijke problemen zijn. Het laatste dat de Amerikaanse regering nu zou moeten doen is uitgaan van een `tijdelijk` probleem. Mogelijk is de sterke positie van Iran in het Midden-Oosten voor even. Maar wat zeker is, is dat het met de ontwikkeling van een nucleair wapen en het onderhouden van nauwe banden met en financieren van radicaal-shi`itische groepen weldegelijk een solide fundament bouwt voor langdurige overheersing van het Midden-Oosten. Het is dan ook wel het slechtste moment om over de `tijdelijkheid` van Iran te beginnen.

    • Luuk Esser Barneveld