Spoeddebat lastiger

Aanvragen van een spoeddebat moet moeilijker worden. Voortaan moeten Kamerleden beargumenteren waarom ze een spoeddebat willen. Dat stelt griffier J. Biesheuvel de Tweede Kamer voor namens Kamervoorzitter Verbeet (PvdA).

Onder Verbeets voorganger zijn de regels juist versoepeld. Om een spoeddebat aan te vragen volstaat nu een verzoek van dertig leden. Aanleiding voor de verscherping is een evaluatie door de Tweede Kamer van de eigen werkwijze.

Vorige week ontstond ophef nadat op verzoek van de VVD en de PVV van Geert Wilders (samen 31 zetels) drie spoeddebatten werden gehouden over onder de dubbele nationaliteit van de bewindslieden Aboutaleb en Albayrak. De VVD wil nu af van de ‘dertig-ledenregel’. De fractie is daar nooit enthousiast over geweest, zegt Aptroot, ,,maar we maken er natuurlijk gebruik van”. De linkse partijen zijn tegen verscherping.

Wilders:pagina 3

    • Guus Valk