Sijmons wint grote cultuurprijs

Landschapsarchitect en Rijksadviseur voor het Landschap Dirk Sijmons heeft de Edgar Doncker Cultuuprijs (150.000 euro) gewonnen. Van het prijsgeld besteedt hij 125.000 euro aan een onderzoek naar boezemstelsel in Nederland. De rest mag hij vrij besteden. De prijs wordt morgen in het stadhuis van Haarlem uitgereikt.

Dit jaar valt de jaarlijkse Edgar Doncker Cultuurprijs in de categorie Waarachtige Nederlandse Cultuur, . Twee andere categorieën zijn Natuurbehoud en Kindergeneeskunde.

Prijswinnaar Sijmons noemt als reden voor het onderzoek naar het heden en verleden van de boezemstelstels in Nederland het bezwijken van de boezemkade in Wilnis. Na dat incident hebben alle waterschappen in Nederland de zwakke punten van de boezemkades in Nederland in kaart gebracht. Sijmons: „De uitkomst van het onderzoek betekent dat sommige kades veel breder zullen worden, wat een enorme invloed op ons lanschap zal hebben.” Bovendien worden volgens Sijmons in Europees Verband eisen gesteld aan de kwaliteit van het water waar Nederland nog niet aan kan voldoen.

Het onderzoek van Sijmons zal zich dan ook toespitsen op de combinatie van het aanzicht van het landschap en de berging en kwaliteit van het water. Volgens Sijmons worden oplossingen eerst door technici bedacht en worden de ontwerpers er op het allerlaatste moment bijgeroepen. Sijmons functie van Rijksadviseur voor het landschap is gekoppeld aan die van de Rijksbouwmeester.

De uit Kennemerland afkomstige Edgar Doncker (1926-1996), naar wie de prijs is vernoemd vergaarde een fortuin in visserij en levensmiddelenbranche. Hij trouwde tweemaal maar bleef kinderloos. Nadat bij hem in 1993 een ongeneeslijke ziekte was geconstateerd, besloot Doncker dat zijn nalatenschap bij de staat in verkeerde handen zou zijn en richtte hij het Edgar Doncker Fonds op.