Rozengeur helpt`s nachts het leren

Rotterdam, 13 maart. Mensen die `s avonds voor het slapen gaan een spelletje memory speelden en daarbij een geurtje roken, konden de volgende dag de (gelijk gebleven) ligging van de kaartjes beter reproduceren als ze tijdens hun slaap dezelfde geur kregen `toegediend`. Dat werkte alleen als dit gebeurde tijdens de (diepe) slaap, gekenmerkt door trage hersengolven. De geur toedienen tijdens de remslaap, met snelle oogbewegingen en veel dromen, hielp niet. De geur `s nachts over de slapende verspreiden als overdag tijdens het leren de geur niet was geroken hielp ook niet, schrijven onderzoekers van de universiteiten van Lübeck en Hamburg in Science (9 maart). De Duitsers gebruikten rozengeur. Het experiment ondersteunt de hypothese dat slaap nodig is om het geheugen te ordenen, of zelfs om betekenis te selecteren uit alle opgedane indrukken en reeds eerder opgeslagen ervaringen. En het experiment toont aan dat met een geur, zolang hij in context wordt geroken, het geheugen versterkt kan worden. Daartegenover staan de cynici die het er op houden dat slaap alleen bedoeld is om overprikkelde neuronen tot rust te laten komen.