Rellen in China om prijs buskaartjes

Een student is gedood en 60 mensen zijn de afgelopen dagen gewond geraakt bij rellen in Centraal-China over de verhoogde kosten van buskaartjes. Dat hebben getuigen en lokale media gisteren gemeld.

Bewoners van Zhushan, een dorp in de centraal gelegen provincie Hunan, verzamelden zich vrijdag rond een regeringsgebouw om te demonstreren tegen de verdubbeling van de prijs van buskaartjes. Dat verklaarde de boer Jiang Zhaoyuan, die aanwezig was bij de demonstratie, die het hele weekeinde duurde.

Volgens Zhang Zilin, een lokale mensenrechtenactivist die ook bij de betoging aanwezig was, groeide de boze menigte maandag aan tot 20.000 mensen. De demonstratie kreeg een grimmig karakter toen de lokale autoriteiten de politie inzetten, die op de betogers begon in te slaan. Het leidde tot hevige gevechten. De betogers gooiden met stenen naar de politie en staken vijf politieauto’s in brand. „Ze waren woedend en schreeuwden ‘sla die regeringshonden dood’”, zei Zhang door de telefoon. Volgens hem stonden daar 1.500 agenten van de paramilitaire politie met wapenstokken tegenover.

Vandaag heeft de politie met wegversperringen het gebied afgezet waar de rellen plaats hadden, aldus Zhang. Ook heeft de politie in Zhushan aanplakbiljetten opgehangen, die de betogers oproepen zichzelf aan te geven. Andere dorpsbewoners zeiden dat lokale functionarissen bij mensen langs gaan om hen tot kalmte te manen.

Volgens boer Jiang kostte een buskaartje voorheen 6 yuan (50 eurocent), maar steeg de prijs na het Chinese Nieuwjaar in februari naar 15 yuan. Vandaag beloofde de regering dat de prijs verlaagd zou worden naar 5 yuan per kaartje.

De rellen hadden plaats op het moment dat het Chinese parlement bijeen is voor zijn jaarlijkse zitting. Belangrijk thema is de groeiende sociale onrust in China, die samenhangt met de enorme welvaartskloof die in het land is ontstaan – tussen stad en platteland, en tussen rijke provincies en achtergebleven regio’s. (AP, AFP)