Rechter: veel dope onder coureurs

De Spaanse onderzoeksrechter Antonio Serrano, die gisteren officieel ‘Operacion Puerto’ sloot, is op grootschalig gebruik van dope binnen het wielrennen gestuit. De vergrijpen zijn echter niet strafbaar volgens de Spaanse wetgeving die vorig jaar van kracht was.

Meer dan vijftig wielrenners, voetballers en tennissers zouden betrokken zijn bij het omvangrijke dopingschandaal die is genoemd naar de Spaanse arts Eufemanio Fuentes. De namen van toprenners als Jan Ullrich, Ivan Basso, Roberto Heras en Oscar Sevilla kwamen bovendrijven als klant van voormalig ploegarts Fuentes. De politie trof in zijn lab tal van spullen aan om doping via bloedtransfusie toe te brengen en tweehonderd zakjes bloed.

Serrano onderzocht het lab, ondervroeg wielrenners en ploegleiders en kwam tot de conclusie dat er een hoop mis is in de wielersport. „Het is een industrie geworden die winst moet maken en die zijn originele morele waarden zoals eerlijk spel is kwijtgeraakt.” In februari van dit jaar werd pas de nieuwe Spaanse wetgeving van kracht waarin doping in de sport strafbaar is gesteld.

De openbaar aanklager kan in beroep gaan tegen het besluit van de rechter. Ook kunnen renners schadevergoeding eisen, zoals Ullrich die vorig jaar niet mocht starten in de Ronde van Frankrijk.

Gisteren was er voor de start van de eerste etappe van Parijs-Nice een stil protest van renners en ploegleiders tegen het stopzetten van Operacion Puerto. De etappe werd gewonnen door de Fransman Jean-Patrick Nazon.(ANP)