nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Presidentsverkiezingen. Juurd Eijsvoogel schrijft op het weblog Wereld dat de spanning over de Franse presidentsverkiezingen snel toeneemt, nu president Chirac heeft bevestigd dat hij zich terugtrekt. „Wat een tweestrijd leek te worden tussen Nicolas Sarkozy en Segolene Royal, wordt een complexere strijd nu ook François Bayrou een serieuze kans lijkt te maken. Wie Chirac straks opvolgt, schrijft Le Monde in een hoofdartikel, krijgt te maken met een dubbele rebellie: vanuit een ontevreden samenleving, die eerder al tegen de Europese grondwet stemde, en vanuit het bedrijfsleven, dat aandringt op drastische hervorming van de economie. In dat licht moet de opkomst van Bayrou worden gezien.” www.nrc.nl/ wereld French President Jacques Chirac poses after giving an evening message to the nation, broadcast on radio and television, 11 March 2007 from the Elysee palace. The 74 year-old leader has been in office since 1995, after more than 40 years in politics. AFP PHOTO POOL REUTERS PHILIPPE WOJAZER AFP

Huizen. Hans Beerekamp is voor zijn Expeditie Europa in Bulgarije. Hij verbaast zich erover dat vooral Britse en Ierse onroerendgoedbureaus er uitstekende zaken doen. „Soms lijkt het wel of heel Bulgarije te koop is”, schrijft hij op zijn weblog. „Als je de prijzen ziet – boerderijtjes vanaf 9.000 euro, landhuizen vanaf 30.000 euro – dan begrijp je waarom. Het ligt niet naast de deur, maar het weer is bijna altijd goed en alom vind je er paradijselijke, ongerepte oorden. Bovendien, zo adverteren de makelaars, is het fiscale klimaat hier buitengewoon gunstig. Blijf wel uit de buurt van de skigebieden! Daar ligt soms erg weinig sneeuw en de architectuur spreekt weinig tot de verbeelding. Bovendien is de plaatselijke economie weinig gebaat bij massatoerisme, zoals dat de door de georganiseerde misdaad gedomineerde Zwarte-Zeekust ook heeft geruïneerd.”

www.nrc.nl/ee

Presidentsverkiezingen. Juurd Eijsvoogel schrijft op het weblog Wereld dat de spanning over de Franse presidentsverkiezingen snel toeneemt, nu president Chirac heeft bevestigd dat hij zich terugtrekt. „Wat een tweestrijd leek te worden tussen Nicolas Sarkozy en Segolene Royal, wordt een complexere strijd nu ook François Bayrou een serieuze kans lijkt te maken. Wie Chirac straks opvolgt, schrijft Le Monde in een hoofdartikel, krijgt te maken met een dubbele rebellie: vanuit een ontevreden samenleving, die eerder al tegen de Europese grondwet stemde, en vanuit het bedrijfsleven, dat aandringt op drastische hervorming van de economie. In dat licht moet de opkomst van Bayrou worden gezien.”

www.nrc.nl/ wereld