‘Niet te veel betaald in VS’

Chemiedistributeur Univar neemt zijn Amerikaanse rivaal Chemcentral over. De koop is de grootste uit de geschiedenis van Univar.

Univar-topman Gary E. Pruitt

Met de overname van Chemcentral versterkt het Rotterdamse Univar zijn nummer-éénpositie op de chemische distributiemarkt in de Verenigde Staten. De Amerikaanse topman Gary E. Pruitt (56) verhuisde als bestuursvoorzitter mee naar Univar toen het bedrijf in 2002 werd afgesplitst van tankopslagconcern Vopak.

Univar betaalt 600 miljoen dollar (456 miljoen euro) voor Chemcentral. Een dure overname, zeggen analisten.

„Wij vinden dat we een goede, eerlijke prijs hebben betaald. De laatste jaren woedt een overnamestrijd in de wereldwijde chemische distributie. Vergeleken met andere overnames hebben we een goede deal gesloten. Investeringsmaatschappij BC Partners betaalde vorig jaar 3 miljard euro voor onze grootste concurrent, Brenntag, terwijl dat bedrijf derde staat op de lijst van Amerikaanse distributeurs, maar één plek hoger dan Chemcentral.”

Draaiden Chemcentral en Univar al lang om elkaar heen?

„De overname kwam voor ons inderdaad niet uit de lucht vallen. We werkten al tientallen jaren samen, al sinds ik in 1978 bij Vopak begon. Natuurlijk was er onderling competitie, maar wel een vriendelijke. We stelden onze logistieke faciliteiten aan elkaar beschikbaar. Bijvoorbeeld bij het vervoeren van producten die wij zelf niet in ons assortiment hadden.”

Welke meerwaarde heeft Chemcentral voor Univar?

„Chemcentral vult onze productportefeuille aan. Univar distribueert voornamelijk vaste goederen. We kopen duizenden soorten chemische producten in en verkopen ze weer, aan ongeveer 250.000 klanten. Onze belangrijkste afzetmarkten zijn de voedingsmiddelenindustrie en de farmacie. Chemcentral hanteert dezelfde logistieke werkwijze, maar richt zich vooral op vloeibare chemicaliën zoals verf, coatings en schoonmaakmiddelen. Ook geografisch gezien gaan wij van Chemcentral profiteren. Naast het grote aantal Amerikaanse overslagcentra heeft Chemcentral wereldwijd 25 filialen, in regio’s waar Univar is ondervertegenwoordigd. Die opslagcentra zijn niet groot, maar vormen goede beginpunten voor uitbreiding.”

Ondanks die wereldwijde spreiding behaalde Chemcentral vorig jaar 90 procent van de omzet in de Verenigde Staten. Richt Univar zich in de toekomst op de VS?

„Nee. Onze marktpositie in de VS is enorm versterkt met deze overname, maar wij kiezen niet voor de VS of Europa. Onze blik blijft ook op Europa gericht, alleen zijn de grotere bedrijven daar op dit moment te duur. Vorig jaar hebben we wel kleinere distributeurs overgenomen in Spanje en Italië. Dat blijven we doen, weliswaar tegen acceptabele prijzen en als bedrijven in ons netwerk passen.”