Nederland mag de strenge controles op Schiphol voortzetten

rotterdam. Nederland mag doorgaan met de zogenoemde 100-procentscontroles op Schiphol. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald in een kort geding. Volgens de rechter handelt de staat niet onrechtmatig met de controles. Acht Surinaamse verenigingen, stichtingen en privépersonen willen een einde aan de controles omdat ze vinden dat hiervoor geen wettelijke grondslag is. Bij 100-procentcontroles worden alle passagiers, alle bagage en alle vracht gecontroleerd. Het gaat om vluchten uit Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba en Venezuela. Nederland begon met de intensieve controles in december 2003. De bedoeling was om een einde te maken aan de toestroom van bolletjesslikkers. De rechter vindt nu dat de staat niet onrechtmatig handelt met de controles, al wordt niet uitgesloten dat ”het oponthoud voor sommige reizigers als onprettig en lastig wordt ervaren.”