‘Musharraf zet rechtspraak naar zijn hand’

In Pakistan is een machtsstrijd uitgebroken tussen president Pervez Musharraf en opperrechter Iftikhar Chaudhry. Volgens critici wil generaal Musharraf de rechterlijke macht naar zijn hand zetten.

Gisteren en ook vanochtend gingen in verscheidene Pakistaanse steden advocaten de straat op om te demonstreren tegen het ontslag van opperrechter Chaudhry, afgelopen vrijdag. In Lahore kwam het daarbij gisteren tot gewelddadigheden toen de oproerpolitie begon in te slaan op de demonstranten.

Volgens critici is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Pakistan in het geding. De internationale mensenrechtenorganistie Human Rights Watch, die spreekt van een „constitutionele crisis”, heeft de eigenmachtige ingreep van Musharraf veroordeeld. Andere waarnemers zien in Musharrafs optreden een poging de weg vrij te maken voor herverkiezing als president, mogelijk later dit jaar, in combinatie met zijn aanblijven als legerleider. Chaudhry, de hoogste rechter van het land, zou er mogelijk bezwaar tegen maken als Musharraf in weerwil van eerdere toezeggingen zijn legeruniform zou aanhouden.

De huidige crisis begon afgelopen vrijdag toen president Musharraf opperrechter Chaudhry bij zich riep, en hem op non-actief zette, hangende het onderzoek naar verschillende klachten tegen hem. Generaal Musharraf, die eind 1999 de macht greep, droeg daarbij zijn militaire uniform, zoals op televisie was te zien. Niet duidelijk werd gemaakt waarvan Chaudhry precies wordt beschuldigd. Hem werd alleen te verstaan gegeven dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn functie. Vanochtend moest Chaudhry in Islamabad verschijnen voor een speciale raad van het Hooggerechtshof. Ook bij zijn aankomst werden leuzen tegen zijn ontslag geschreeuwd.

Los van de speculaties over de toekomstige ambities van Musharraf vermoeden waarnemers dat zijn optreden mogelijk voortvloeit uit de kritische houding die de opperrechter in de afgelopen tijd ten toon heeft gespreid jegens de regering. Zo hield hij op juridische gronden de verkoop tegen van het staatsconcern Steel Mill.

Ook heeft Chaudhry opheldering geëist over het lot van enkele honderden personen die de afgelopen jaren in Pakistan spoorloos zijn verdwenen. Die mensen zouden zijn opgepakt in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Oppositiepartijen van de in ballingschap levende oud-premiers Bhutto en Sharif hebben zich achter het protest geschaard.