‘Minder impulsief’

Adriaan van Trigt Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser /Rotterdam: 09-03-2007) Adriaan van Trigt, zelfstandige in de bouw Visser, Dirk-Jan

Hoe hebben jullie de financiële zaken geregeld?

„Onze inkomens worden op één rekening gestort. Dat is wel zo makkelijk. Enige nadeel is dat je soms je cadeaus al op de afschriften ziet staan voordat je ze ontvangen hebt. In totaal hebben we maandelijks zo’n 3.200 euro netto te besteden. Mijn vrouw werkt parttime als pedagogisch medewerker. Samen hebben we ook één spaarrekening, maar voor onze dochter Senna hebben we een aparte spaarrekening geopend waar we elke maand 50 euro naar overmaken. Dat komt ongeveer overeen met de kinderbijslag, die 178 euro per kwartaal bedraagt, en is bedoeld voor later, als ze wil studeren.”

Hoe heb je je inkomen bepaald?

„Ik begon in 1998, na de meubelmakersopleiding, met 800 gulden per maand. Dat lukte, want ik had een lage huur en nog geen gezin. Met mijn boekhouder heb ik nu 2.000 euro vastgesteld. Dat kan ik me veroorloven en ik vind ook wel dat ik dat verdien, met werkweken van zo’n 50 uur. Ik heb wel een doorlopend krediet bij de bank, zoals meer ondernemers, omdat mijn rekeningen soms niet op tijd worden betaald. Het kan om bedragen van 20.000 euro gaan en om dat te overbruggen, is zo’n krediet handig. Bovendien zijn de laatste twee jaar minder geweest. In 2005 heb ik veel geïnvesteerd, in een nieuwe website, huisstijl, nieuwe bus en een betere werkplaats. Dat heeft circa 15.000 euro gekost. Vorig jaar zijn mijn gereedschappen van de werkplaats gestolen. Bijna alles was weg. Een grote tegenslag.

„Dit jaar gaat het tot nu toe goed. Ik heb met mijn boekhouder een plan gemaakt, met als doel: hoe kan ik meer rendement behalen? Ik ben soms te makkelijk, kleine klusjes bracht ik niet altijd in rekening. Daarvoor krijg je wel waardering en meer werk, maar nu ik mezelf gepositioneerd heb, wil ik het professioneler aanpakken.”

Ben je sowieso makkelijk met geld?

„Ik was nogal impulsief. Mijn vrouw ook, maar ik iets meer. Maar het voelde niet fijn, rood staan. Toen Senna kwam, werden we automatisch voorzichtiger met geld uitgeven. We sparen zelfs. Niet met een bepaald doel. Nou ja, eigenlijk hebben we altijd een doel. Laatst hebben we er een espressoapparaat van gekocht en nu spaar ik voor een surfplank.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt