Miljarden voor medicijnpijplijn

Schering-Plough, de koper van Akzo-dochter Organon, heeft veel vertrouwen in de toekomstige blockbuster asenapine. Daarom was de Amerikaanse farmaceut bereid de hoofdprijs te betalen.

Je werkt een jaar lang met grote zorgvuldigheid aan de beursgang van je dochter, een Amerikaanse branchegenoot belt je op en nog geen tien dagen later is die dochter verkocht.

Akzo Nobel zorgde voor een daverende verrassing gisteren met de aankondiging dat de beursnotering is afgeblazen en farmaciedochter Organon Biosciences voor 11 miljard euro wordt verkocht aan het Amerikaanse Schering-Plough. Het op 27 maart georganiseerde feestje op het Damrak kan worden afbesteld.

De Amerikanen betalen zeker 2 miljard euro meer dan de financiële wereld dacht dat Organon waard zou zijn. Biedingen die Akzo Nobel in januari ontving van vaak riant betalende investeringsmaatschappijen, vond het Nederlandse concern niet interessant genoeg om de beursgang af te blazen. Die moeten dus aanmerkelijk lager zijn geweest dan de 11 miljard die Schering-Plough wil betalen.

Hoe kan het dan dat Schering-Plough wel meent dat Organon die extra miljarden waard is? Het antwoord ligt voor een groot deel bij één medicijn: asenapine. Al vanaf de aankondiging van de plannen voor een beursgang van het farmaciebedrijf in februari vorig jaar, hebben de lotgevallen met dit middel voor patiënten die lijden aan schizofrenie of manische depressies de waardering van Akzo Nobel sterk beïnvloed. Zowel het bedrijf zelf als analisten benadrukten van begin af aan dat asenapine belangrijk zou zijn voor de waarde van het hele bedrijf. Het middel geldt als een potentiële blockbuster, wat betekent dat het voor een omzet van minimaal 1 miljard dollar per jaar zorgt. Sommige analisten rekenden zelfs op 5 miljard dollar op termijn, maar Akzo heeft zich nooit aan voorspellingen willen wagen.

Het middel had in 2008 op de markt moeten komen. Maar Organon liep vertraging op, meldde het bedrijf in oktober. De introductie zou mogelijk uitgesteld moeten worden, de onderzoeken toonden ‘wisselende resultaten’. De beurskoers van Akzo Nobel reageerde direct met een forse daling, de waarderingen van analisten voor Organon liepen terug.

Een paar weken later maakte partner Pfizer, een van de grootste farmaceuten ter wereld, bekend zich uit het project terug te trekken. Dat werd uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen in het middel. Sommige analisten besloten om helemaal geen waarde meer aan asenapine toe te kennen.

De berichten over asenapine werden deze maand weer gunstiger, Organon kondigde aan dat het mogelijk nog dit jaar een aanvraag voor goedkeuring zal indienen bij de FDA, de Amerikaanse instantie die daarover beslist. Gesprekken met de FDA begin februari zouden positief zijn verlopen.

Voor Schering-Plough, dat zelf ook actief is op het gebied van zenuwziekten, zijn die optimistische berichten de belangrijkste reden om voor Organon zo veel te betalen. „Onze onderzoekers zijn er erg van onder de indruk”, zei topman Fred Hassan gisteren in een telefonische toelichting.

Maar Organon heeft volgens hem meer medicijnen in ontwikkeling die in een fase verkeren waardoor ze de gaten in de ‘pijplijn’ van zijn eigen bedrijf kunnen vullen. Bovendien ontstaat door de bundeling van de activiteiten in diergeneesmiddelen de grootste speler ter wereld. Ook de leidende positie die Organon heeft in anticonceptiemiddelen en vruchtbaarheidsmedicijnen, waarin Schering-Plough niet actief is, vindt Hassan aantrekkelijk voor zijn bedrijf, dat het vooral moet hebben van cholesterolverlagende middelen.

In het Witte Huis van Akzo Nobel in Arnhem, waar de hoofddirectie zetelt tot de voorgenomen verhuizing naar Amsterdam voltooid is, moet de Akzo-top bijna van zijn stoel zijn gevallen bij de hoogte van het bod van Schering-Plough. De raad van bestuur van Akzo Nobel zit later dit jaar, als de overname wordt goedgekeurd door mededingingsautoriteiten, in één klap met een zak geld die besteed zal moeten worden. Ze hebben ineens veel meer te besteden bij de overnames van andere verffabrikanten of chemiebedrijven, de overgebleven activiteiten van Akzo Nobel, dan ze tot gisteren hadden verwacht. Bij een beursgang was immers maar 20 tot 30 procent van de aandelen in Organon verkocht en was de opbrengst en dus de overnamepot met 2 tot 2,5 miljard eurobeduidend lager.

Maar dat is vooralsnog een luxeprobleem.

Breaking views: pagina 15

    • Daan van Lent