Militaire afspraken Japan en Australië

De Japanse premier Shinzo Abe en zijn Australische ambtgenoot John Howard hebben vandaag in Tokio een defensieverdrag ondertekend. Het verdrag is opmerkelijk omdat Japan tot nu toe alleen maar militaire banden had met de VS. Japan en Australië maakten allebei al deel uit van een regulier trilateraal militair overleg met Amerika. De overeenkomst legt de ontbrekende formele verbinding tussen de twee trouwste bondgenoten van Washington in deze regio.

In het kader van het verdrag zullen Japanse en Australische troepen gezamenlijk oefeningen houden voor vredesmissies en rampenhulp. Australische woordvoerders spraken de verwachting uit dat de militaire samenwerking ook zou leiden tot de uitwisseling van strategische informatie.

„Australië heeft geen betere vriend en betrouwbaardere partner in deze regio dan Japan”, liet premier Howard bij zijn aankomst op zondag al weten, maar hij vergat ook niet aan te stippen dat Japan de grootste afzetmarkt is voor Australische producten. „Japan en Australië zijn belangrijke partners die dezelfde waarden en strategische belangen delen”, benadrukte Abe van zijn kant gisteren voor de Australische radio.

De Japanse premier probeert zijn land een prominentere rol op het wereldtoneel te geven en zoekt daarbij hechtere internationale samenwerking, met name met Australië en India. Velen zien dit echter als een slecht verhulde poging om de militaire invloed van het snel groeiende communistische China te beteugelen. Ook al legde zowel Abe als Howard er omzichtig de nadruk op dat het Japans-Australische militaire verdrag niet tegen China gericht is, maar juist een bijdrage zal leveren aan de stabilisering van de hele regio.

Een pacifistische grondwet ontzegt Japan het bezit van een leger, maar in de praktijk heeft het een grote zelfverdedigingsmacht die steeds vaker buiten Japans grondgebied opereert in het kader van VN-vredesmissies.

Abe’s voorganger Koizumi nam de revolutionaire stap om deze zonder VN-mandaat naar Irak te sturen. De eerste militaire samenwerking tussen Japan en Australië kwam ook hier tot stand. Toen het Nederlandse contingent zich terug trok uit Samawah, waar het tevens over de veiligheid van de 550 Japanse manschappen waakte, wierpen de Australiërs zich op als vervangers.