Merck opnieuw veroordeeld om pijnstiller Vioxx

Atlantic City, 13 maart. Een rechtbank in de Amerikaanse staat New Jersey heeft het farmacieconcern Merck gisteren veroordeeld tot het betalen van 20 miljoen dollar (15,2 miljoen euro) schadevergoeding aan een patiënt. Daarnaast kreeg het bedrijf een boete opgelegd van 27,5 miljoen dollar. De jury achtte bewezen dat de patiënt een hartaanval kreeg door het gebruik van de pijnstiller Vioxx. De jury had eerder al bepaald dat Merck onvoldoende heeft gewaarschuwd voor de bijwerkingen van Vioxx. Het middel werd in september 2004 van de markt gehaald toen was gebleken dat langdurig gebruik het risico van een hartaanval of beroerte verdubbelde. Sindsdien hebben tienduizenden patiënten een aanklacht ingediend tegen Merck. Een klein aantal van hen heeft inmiddels een schadevergoeding toegewezen gekregen.