Lijnen met veel vet minst nutteloos

Rotterdam. Een dieet met veel vet en weinig koolhydraten, het zogeheten Atkins-dieet, is zo gek nog niet. De door voedingskundigen gepropageerde aanpak (weinig verzadigd vet, matig eten, veel bewegen) legde het vooral in de eerste maanden af tegen een dieet waarin vlees en vette kaas geen probleem zijn, maar brood wel. Dat blijkt uit een grondige en langdurige vergelijking van vier diëten in het Journal of the American Medical Association.

De vrouwen die meededen (gemiddeld iets over de veertig en flink te zwaar) vielen met Atkins wat meer af dan met de andere opties. Naast het klassieke dieet waren dat de in de VS populaire diëten Zone en Ornish. Zone propageert eiwit en onverzadigd vet (uit noten en vis bijvoorbeeld); Ornish is zeer vetarm.

Heeft Atkins zich nu als dieet bewezen? Nee. Het aantal kilo`s dat de vrouwen verloren, was geen aanleiding om juichend van de weegschaal te stappen. 4,7 kilo in een jaar bij koploper Atkins; 1,6 kilo bij hekkensluiter Zone. Voor de vrouwen was het lang niet voldoende om een gezond gewicht te bereiken, een trend die bij lijners meestal doorzet. Bovendien waren ze binnen het jaar alweer wat aangekomen. De medici verklaren niet waarom het Atkins-dieet het best werkte.