Lente tussen de lakens

Langere dagen, jonge eendjes: nrc.next plaatst het fenomeen ‘lente’ in het aardse bestaan (en daarbuiten).

Vandaag: lustgevoelens

Lentekriebels, wie heeft ze niet? Zittend op een terras, genietend van de voorjaarszon, volgen je ogen het menselijk schoon dat voorbij wandelt. Want de lente, dat is het seizoen dat de lustgevoelens toenemen.

„Seksuele lust staat inderdaad niet los van het weer of van je omgeving”, zegt Pieternel Dijkstra, sociaal psychologe. „Als de zon schijnt, zijn mensen over het algemeen vrolijker en kijken ze door een positievere bril naar hun omgeving en de mensen om hen heen. ‘O, die buurman is eigenlijk best wel leuk’, denk je bij jezelf. Je hebt meer zin om te flirten.”

Die positievere gemoedstoestand maakt ons aantrekkelijker. Maar doen we daar ook wat mee?

Esther Kluwer, eveneens sociaal psychologe, zou het zich goed kunnen voorstellen. Maar zeker is het niet. „Ik kan het niet bevestigen. Voor zover ik weet, is bij mensen nog nooit onderzoek gedaan naar samenhang tussen jaargetijde en seksuele activiteit.”

Ook neuro-anatoom Janniko Georgiadis zegt dat het moeilijk is na te gaan of we in de lente seksueel actiever zijn dan in de winter. „Dan zouden we in het laboratorium mensen moeten observeren, terwijl we de warmte en de licht van het voorjaar nabootsen. Dergelijk onderzoek is nog niet gedaan.”

De geboortecijfers lijken juist iets anders uit te wijzen: een lichte piek in de zomermaanden. Die zomerkinderen zijn verwekt in het najaar.

En dan is er nog de verkoop van condooms. Die vertoont juist weer een piek rond de Kerst. En ook in de zomermaanden, dus tijdens de vakantie, ligt de verkoop hoger dan gedurende de rest van het jaar, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Reden? In de vakantie hebben mensen meer mogelijkheden om te socializen. Ook leiden ze op dat moment „een meer hedonistische manier van leven”, aldus de onderzoekers.

In diezelfde zomermaanden is er tevens een piek in abortussen, soa’s en hiv-tests: onveilige seks van mensen die zich hebben laten leiden door hun lustgevoelens.

Er lijkt maar één conclusie mogelijk: menselijke lustgevoelens trekken zich niets aan van de jaargetijden.

    • Marjolein Marchal