Jum jum jum

voor 2-3 personen:350 g schone prei (witte en lichtgroene deel)zout1 eetlepel sambal oelekgrote pot witte boontjes in tomatensaus (inh. 680 gram)1 kleine rookworst3-4 eieren75-100 g geraspte oude kaas (afhankelijk van de grootte van de schaal)

Dit lievelingsgerecht van een vriendin van mij heeft zijn oorsprong in Engelse huishoudens. Telkens als dit gerecht ter sprake komt, beweegt ze haar rechterhand heen en weer ter hoogte van haar wang en zegt: ‘jum jum jum’. Die combinatie van beweging en klank spreekt boekdelen.

Bereiding: Halveer de stukken prei en snijd ze overdwars in zeer dunne reepjes. Blancheer de reepjes prei enkele minuten in kokend en gezouten water, giet de groente af en laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de rookworst wellen in het kookvocht van de prei op laag vuur tot hij gaar is; snijd de worst vervolgens in plakjes. Doe witte boontjes in tomatensaus, sambal oelek, rookworst en geblancheerde prei in een hoge, ronde ovenschaal, schep alles goed door elkaar en zet de schaal, afgedekt met folie, in de oven tot de inhoud door en door warm is.

De toevoeging van sambal is bedoeld om de zoetstof in de tomatensaus te ontkrachten en niet zozeer om het gerecht pittig te maken.

Splits intussen de eieren, doe de eiwitten bij elkaar in een kom maar bewaar de dooiers tot gebruik elk in hun halve schaal. Klop de eiwitten samen met een snufje zout tot stijve pieken.

Neem, zodra het gerecht op temperatuur is, de schaal uit de oven. Breng het eiwitschuim in een dikke laag op de boontjes aan. Maak 4 kuiltjes in het eiwitschuim, leg hierin de eidooiers en bestrooi het eiwitschuim met geraspte kaas. Zet de schaal onafgedekt 10 minuten terug in de oven zodat de kaas een kleurtje krijgt en een delicaat korstje vormt met het eiwitschuim eronder.

Laat het gerecht niet te lang in de oven staan want dan worden de eidooiers hard. Het gaat er juist om op je bord zo’n zachte, sensuele eidooier tussen de boontjes aan te treffen zodat je die eigenhandig door de boontjes kunt roeren – voor wie daarvan houdt. Zoveel zielen, zoveel smaken.

Morgen: pompoensoep van Petra

    • Florine Boucher