Jovink & de Voederbietels stopt ermee

De Achterhoekse rockband Jovink & de Voederbietels, bekend van nummer als Brommers kieken en Wi-j goat zoepen, stopt in oktober met toeren. Aanleiding zijn de gezondheidsklachten van bassist Gijs Jolink, de zoon van Normaal-zanger Bennie Jolink. „Ik was op sterven na dood.”

Wat scheelt eraan?

Hoestend: „Ik heb astmatische bronchitis, een versleten rug, de ziekte van Dupuytren – dat is een aandoening waarbij de pezen in je hand je vingers steeds verder naar binnen trekken – en ik ben lawaaidoof. Nee, u heeft geen bejaarde aan de telefoon, ik ben 35. Maar die kwalen horen een beetje bij een rockleven. Wat me echt aan het denken heeft gezet, is dat ik onlangs helemaal ben ingestort. Opeens lag ik thuis als een opgebrand veenlijk naar het plafond te koekeloeren. Ik kon niks meer, ik dacht echt dat ik dood ging. Een nervous breakdown, zei de dokter, ik werk te hard. Naast het optreden met de band, organiseer ik het Zwarte Cross Festival, een popfestival waar zo’n 80.000 bezoekers komen. Plankgas geven in een rockband en 40 uur in de week op kantoor, dat gaat kennelijk niet samen. Ik moest kiezen.”

Gaat u de groupies niet missen?

„Dat natuurlijk wel, haha. En het schoolreisjesgevoel met de jongens in onze toerbus. En de spanning of we de zaal zullen inpakken. Maar het lijkt me ook weleens leuk om op zaterdagavond naar een verjaardagsfeestje te kunnen.”

Dat klinkt weinig rock-’n-roll.

„Als ik na drie maanden gek word, ga ik toch gewoon weer spelen.”

Uw vader treedt nog steeds op. Hoe reageerde hij op het nieuws?

Hoestend: „Hij zei: ‘Zo zo, goh goh.’ Ik weet niet precies wat hij ervan denkt.”

    • Arjen Ribbens