Israël slecht voorbeeld in de paspoortdiscussie 2

Priscilla Andoetoe stelt dat de staat Israël, en zijn wet met betrekking tot een dubbele nationaliteit in het openbare ambt, als voorbeeld zou moeten dienen voor Nederland. Ik bestrijd dat. Tevens lijkt het alsof het Israëlische staatsburgerschap makkelijk te verkrijgen zou zijn. Maar dat gaat slechts op als je joods bent.

Als vaste bezoeker van Israël, en werkzaam geweest in de Palestijnse gebieden en de regio, heb ik zo mijn ervaringen met dubbele nationaliteiten. In 2002 kwam ik in de buurt van Ramallah terecht bij de arrestatie van een aantal Palestijnen. Dit ging met zoveel geweld gepaard dat ook ik mijn leven niet zeker was. Een van de Israëlische militairen hield mij onder schot. Hij vroeg mij naar mijn ID. Ongemakkelijk overhandigde ik hem mijn Nederlandse paspoort. Het Vlaamse accent dat ik toen te horen kreeg was voor mij een grote verrassing. De Israëlische militair bleek ook Belg te zijn.

Dubbele nationaliteiten die elk jaar in Israël op herhaling gaan.

    • Leo Hart Amsterdam