Internet Voorkeur

DDR-museum. De DDR en het Ministerium für Staatssicherheit, kortweg Stasi: wat was de taak van die Stasi in de vroegere DDR en hoe zag het leven in Oost-Duitsland eruit? Vragen die bij veel Nederlanders na het zien van Das Leben der Anderen zullen rijzen. Drie weken geleden won die Duitse film, die het verhaal van een Stasi-officier vertelt, een Oscar. Sinds deze maand draait hij ook bij ons bioscopen. Wie als voorbereiding voor de film of juist daarna meer informatie over de DDR wil, moet een kijkje nemen op de website van het Nederlandse DDR-museum. Naast de ontstaansgeschiedenis van het kleine museum in Monnickendam is op de site een uitgebreide toelichting op de collectie te vinden. Alle beschrijvingen zijn rijkelijk geïllustreerd met foto’s van DDR- relikwieën, zoals SED-emblemen, trabi’s en ‘consumentenartikelen’ zoals sigaretten en wc-papier. Verder reserveren de eigenaren van het museum ruimte voor verhalen over én de politieke geschiedenis én het privé-leven van de DDR-burgers. En degene die na een bezoek aan de site nóg meer wil weten over Oost-Duitsland, vindt op de site een lange lijst van links naar andere webpagina’s over de DDR en het communisme.

Meer info op www.ddr-museum.nl