Hoge luchtdruk

De barometerstand is vandaag gestegen en zal geleidelijk verder oplopen tot zo’n 1035 hectoPascal morgenmiddag. Daarna volgt er een langzame daling. Wat niet betekent dat het fraaie maartweer ineens voorbij is. Pas in de loop van het weekeinde kunnen er buien vallen.

De kalme condities van deze dinsdag houden ook vanavond en vannacht stand. Dat resulteert in tamelijk heldere omstandigheden, met verspreid de vorming van mist. Opnieuw koelt het landinwaarts af tot dichtbij het vriespunt, lokaal tot net daaronder.

Morgenochtend krijgen enkele provincies eerst met mist en nevel te maken, die geleidelijk oplost. Voor de rest is er flink wat zon. Met een zwakke tot matige westelijke wind, warmt het op naar een graad of 10 op de Wadden en 14 graden ten zuiden van de grote rivieren. Ook in de landen rondom ons is het voluit lenteweer. De dichtstbijzijnde regen valt in Noorwegen en het noordpuntje van Schotland. De meeste regio’s aan de Middellandse Zee gaan met gemak naar 18 tot 20 graden. Alleen in Griekenland en Turkije is het danig frisser; op de Turkse hoogvlakte is het morgen zelfs aan het sneeuwen.

Donderdag blijft de zon een hoofdrol in het Nederlandse weer spelen. De maxima volharden dik boven ‘normaal’, met temperaturen om en nabij 13 graden.

Vrijdag lijken er meerdere wolkenvelden over te drijven, maar ook dan blijft het droog, mild en uitermate kalm voor wat betreft de wind.