Hierbij rangschikt Karl een overdadig boeket

Altijd als ik naar een andere stad ga, neem ik me voor om een paar pareltjes van die stad te bekijken. Maar als ik terug ben, blijkt altijd dat ik een groot deel van zo’n weekend in een vaag café heb gezeten waar ze geen wc hadden (terwijl ik voor de wc dat café was ingegaan), of uren in een park heb doorgebracht, al slapende. Van de pareltjes heb ik er geen gezien.

Dit was me al een paar keer gebeurd in Parijs, waar ik al jaren het beroemde warenhuisje Colette wil bekijken. Ik zeg warenhuisje, want Colette is heel klein en heel exclusief.

Ik stelde me Colette voor als een winkel met grote witte tafels waarop enkele strategisch geplaatste hebbedingen zouden liggen. Een ketting, een schelp en een dik koffietafelboek over Bhutan bijvoorbeeld. Dat beeld bleek precies te kloppen. Wat ik niet had bedacht, was dat er bij Colette een rechtlegger zou werken: een mannetje dat steeds achter me aanliep en alles rechtlegde wat ik had aangeraakt. Eerst had ik niet door dat hij me volgde. Ik, notoir alles-aanraker, pakte elke dvd, ketting met doodskopje eraan, fles conditioner van tachtig euro en zilveren schoen even op en legde hem dan weer terug vanwege te duur. Vervolgens kwam de rechtlegger en legde het product in kwestie een paar millimeter rechter neer dan ik het had achtergelaten. Toen ik de rechtlegger opmerkte, durfde ik niets meer te bekijken, bang om hem teveel werk te bezorgen. Bovendien moest hij ook nog achter allerlei hippe Japanners aan, die ook iedere dvd even wilden aanraken.

Uiteindelijk kocht ik dus maar één ding: de verzamel-cd My favorite music van Karl Lagerfeld. Lagerfeld is de anorectische, zwaar beringde, paardenstaartdragende ontwerper van Chanel. Een held van mij. Hij had op twee cd’s zijn freaky lievelingsmuziekjes gezet. De ene cd bevat muziek die hij ‘at home’ draait, de andere muziek voor zijn modeshows. Die cd’s draai ik nu steeds, en dan denk ik bij ieder liedje: Hierbij zit Karl in bad. Hierbij doet Karl de afwas. Hierbij rangschikt Karl een overdadig boeket. Hierbij heeft Karl een visioen over iets met fluweel en tafetta.

De rest van het lange weekend eindigde in het park en in een café zonder wc. Maar ik leef mijn leven nu op de soundtrack van Karl. En dat was een bezoekje aan Parijs meer dan waard.

    • Aaf Brandt Corstius