Frankrijk: rechtszaak wegens euthanasie

Een arts en een verpleegster zijn gisteren in Frankrijk voor de rechter verschenen op verdenking van het vergiftigen van een terminale kankerpatiënt. De rechtszaak heeft het debat over euthanasie in Frankrijk weer aangezwengeld vlak voor de verkiezingen.

Arts Laurence Tramois (34) heeft toegegeven dat zij een fatale dosis kaliumchloride heeft voorgeschreven aan Paulette Druais (65). Druais leed aan alvleesklierkanker in de terminale fase en lag in een coma. Verpleegster Chantal Chanel (40) wordt ervan verdacht de fatale injectie te hebben toegediend op 25 augustus 2003 in een ziekenhuis in Saint-Astier, een stad in het zuidwesten van Frankrijk.

Actieve euthanasie is verboden in Frankrijk maar een wet uit 2005 geeft artsen het recht om onder bepaalde omstandigheden de medische behandeling te staking. Daarvoor is wel de goedkeuring van de patiënt nodig. De twee vrouwen hangt een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd. De rechtbank zal naar verwachting vrijdag uitspraak doen.

Ruim 2.000 professionals uit de gezondheidszorg hebben vorige week hun steun uitgesproken voor de arts en de verpleegster, middels een petitie. Daarin wordt de Franse regering opgeroepen om actieve euthanasie toe te staan. De vrouwen worden ook gesteund door de familie van Druais.

De socialistische presidentskandidate Ségolène Royal zal een poging doen het verbod op actieve euthanasie op te heffen als ze in mei wordt gekozen, zo verklaarde haar partij gisteren. Ook de conservatieve presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft recent gesuggereerd dat hij voor een wet is die actieve euthanasie toestaat. (AFP, AP, Reuters)