En er is voetbal

Vier Brazilianen maar geen Nederlanders spelen er vandaag in het ‘Europe XI team’ dat het moet opnemen tegen de Engelse voetbalclub Manchester United. De wedstrijd is georganiseerd om te vieren dat het deze maand vijftig jaar geleden is dat het verdrag van Rome werd getekend. Het ‘Europese’ team is samengesteld door de Italiaanse coach Marcello

Vier Brazilianen maar geen Nederlanders spelen er vandaag in het ‘Europe XIvoetbal.jpg team’ dat het moet opnemen tegen de Engelse voetbalclub Manchester United. De wedstrijd is georganiseerd om te vieren dat het deze maand vijftig jaar geleden is dat het verdrag van Rome werd getekend.

Het ‘Europese’ team is samengesteld door de Italiaanse coach Marcello Lippi. Die maakte zijn selectie gisterenmiddag bekend tijdens een persconferentie in Brussel in aanwezigheid van voorzitter Barroso van de Europese Commissie, oud-voetballer en bestuurder Bobby Charlton van Manchester United en UEFA-voorzitter Michel Platini. Het is ook vijftig jaar geleden dat Manchester als eerste Engelse ploeg voetbalde in UEFA-verband. Charlton feliciteerde Barosso „met vijftig jaar samenwerking in Europa, iets wat misschien moeilijker is dan de Champions League winnen”.

Van de zes landen waarmee de Europese Economische Gemeenschap in 1957 begon - Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië - zijn alleen de laatste twee goed vertegenwoordigd in het team van Lippi. Dat bestaat onder anderen uit Italianen (Paolo Maldini, Marco Materazzi), Fransen (Grégory Coupet, Florent Malouda) en Brazilianen (Ronaldo, Ronaldhinho). Op een vraag van een Duitse journalist waarom er slechts één Duitser was geselecteerd (doelman Oliver Kahn) antwoordde Lippi dat hij had geprobeerd een zo goed mogelijk team samen te stellen, maar dat niet alle gevraagde spelers beschikbaar waren.
Commissie-voorzitter Barroso werd gevraagd of hij sport wil gebruiken om het imago van de EU te verbeteren. Daarop antwoordde hij dat „voetbal een groot communicatie-potentieel heeft”. Overigens speelt er vandaag wellicht toch één Nederlander mee, tégen Europa. Edwin van der Sar is immers doelman bij Manchester United. Maar de selectie van Manchester werd gisteren nog niet bekendgemaakt.

    • Jeroen van der Kris