Een goudeerlijke Nigeriaan

nigeriaan.jpgAfrikaan in Moskou: een hard lot. Ze zijn  met een paar duizend, die Cubanen en studenten van de Patrice Loemoemba Universiteit die ondanks kou en vijandigheid bleven rondhangen. Ze zijn doelwit van terreur door skinheads en politie. Op tv en films zet men ze graag neer als drugshandelaars, dieven en bedriegers.  

Sieta stapte zaterdagavond in een taxi bestuurd door een Nigeriaan, Abi.  Hij kende de weg in het geheel niet, was verder reuze vriendelijk. Na een half uur doelloos rondjes rijden besefte Sieta dat ze met Abi nimmer Georgisch restaurant ‘Graaf Bagration’ zou bereiken. Ze  stapte over naar een andere taxi maar liet haar portemonnee per ongeluk bij Abi achter. Schade: drie identiteitskaarten, twee rijbewijzen, een stapel voordeelpasjes en achtduizend roebel (230 euro).

Nu kreeg ik in Moskou nimmer iets terug. laat in een restaurant iets op tafel ach en tien minuten later verzekert de ober je met pokerface dat hij bij het afruimen niets aantrof. Dus bereidden wij ons al voor weer een helletocht door de  bureaucratie.

Gisteren kregen we een belletje van Maria van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, waar we de vermissing al hadden gemeld. Maria kreeg zelf net een telefoontje van de Nigeriaanse ambassade: de chauffeur van de ambassadeur ijsbeerde de hele dag al radeloos rond met een portemonnee. Door een Nederlanse vrouw in zijn taxi verloren, beweerde hij: Sieta misschien? 

Gisteravond gaf Abi Sieta haar portemonnee terug, met alles erin. Ex-correspondent Raymond van den Boogaard vergezelde Sieta als lijfwacht naar metrostation Park Koeltoeri, waar Abi een half uur de tijd nam om met veel theater zijn dagenlange odyssee met de verloren portemonnee te beschrijven. Wat er allemaal niet door hem heenging, hoe hij hemel en aarde had bewogen Sieta te vinden … Sieta gaf Abi als dank drieduizend roebel, die hij na beleefd tegenstribbelen aanvaardde. 

Net stuurde Abi nog een SMS’je: ‘Anytime u want taxi call me or any driving work tell me also. Goodnight.’  Op dat aanbod gaan we graag in, al betekent het geheid opnieuw verdwalen in Moskou. Maar eerlijke taxichauffeurs zijn dun gezaaid.

    • Coen van Zwol