Een bod dat Akzo niet kon weigeren

De verkoop voor 11 miljard euro van Akzo’s farmaciedivisie Organon aan het Amerikaanse Schering Plough heeft de markt verrast. Verwacht werd dat het Nederlandse conglomeraat zijn plannen zou doorzetten voor een beursgang van Organon Biosciences, die over een week of twee zou plaatsvinden. Maar het Amerikaanse farmacieconcern heeft zo’n hoog bedrag geboden voor Organon dat Akzo nauwelijks kon weigeren. Een volledige afscheiding sluit feitelijk veel beter aan op Akzo’s doelstellingen dan een gedeeltelijke verkoop.

Op een niveau van 14,6 maal de winst is de prijs in lijn met andere recente overeenkomsten in de sector. Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer betaalde vorig jaar juni 13 maal de winst voor het Berlijnse Schering en in september legde het Duitse Merck 14,2 maal de winst op tafel voor het Zwitserse Serono. Scherings bod van 11 miljard euro in contanten vertegenwoordigt een premie van 37 procent ten opzichte van de verwachte waardering van 8 miljard euro voor Organon bij een beursgang. Het is ook hoger dan de 9 miljard die participatiemaatschappijen naar verluidt eerder dit jaar geboden hebben.

Voor Schering lijkt de overeenkomst een zware dobber. Het concern verwacht binnen drie jaar synergievoordelen van 380 miljoen euro, die zo’n 2,7 miljard aan waarde vertegenwoordigen, minder dan de premie van 3,5 miljard euro bovenop de verwachte koers bij de beursgang. Als we ervan uitgaan dat alle besparingen in het eerste jaar worden verwezenlijkt, mag Schering een rendement van 6,8 procent op zijn investering verwachten, wat niet eens de kapitaalkosten dekt. Maar de echte kans voor Schering is gelegen in het vermarkten van Organons potentiële kaskraker Asenapine, een middel tegen schizofrenie, waarvan analisten denken dat het een omzet van 2 miljard euro per jaar kan opbrengen. Als die omzet haalbaar is, begint de overeenkomst er veel aantrekkelijker uit te zien.

Voor Akzo schept het afstoten van Organon allerlei mogelijkheden. Zelfs na de voorgestelde aandeleninkoop ter waarde van 10 procent van het aandelenkapitaal, wat op basis van de slotkoers van afgelopen vrijdag zou neerkomen op 1,3 miljard euro, en na het verminderen van zijn Britse pensioenverplichtingen, zal Akzo genoeg geld op zijn balans overhouden om een bod uit te brengen op het Britse verfconcern ICI. De koers van dat bedrijf is al met 6 procent gestegen na het nieuws over de verkoop van Organon.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Una Galani
    • Simon Nixon