Diamantroof bij kantoor ABN Amro in Antwerpen

Een vaste klant van ABN Amro in Antwerpen is er vandoor gegaan met 21 miljoen euro aan diamanten. De roof werd vorige week maandag ontdekt, maar gisteren pas bekendgemaakt. Carlos Hector Flomenbaum heette de dader volgens zijn paspoort.

Een jaar geleden meldde ‘Flomenbaum’ zich als klant bij het filiaal van ABN Amro in het Antwerpse diamantkwartier. Volgens zijn paspoort, dat later gestolen bleek, was hij Argentijn. Hij deed zich voor als zakenman. Elke dag, op vaste tijden, bezocht hij de bank. Behalve een maatpak droeg hij ook vaak een Amerikaanse baseballpet. Hij sprak Engels met een Amerikaans accent.

De gestolen diamanten bevonden zich in de kluizenzaal van de bank, waar ook de verdachte een kluis had. Hoe de roof precies heeft plaatsgevonden, wilde de Belgische justitie gisteren niet bekendmaken in het belang van het onderzoek. „De verdachte is bij het kraken van de kluizen precies en netjes te werk gegaan”, zei een woordvoerder van het Antwerpse parket vanmorgen in de Vlaamse krant De Standaard.

Op de ochtend dat de roof werd ontdekt, bezocht ‘Flomenbaum’ de bank voor het laatst. Maar mogelijk was de diefstal al de vrijdag ervoor gepleegd. De man is met de noorderzon vetrokken, met 120.000 karaat aan diamanten (24,6 kilo). De bank looft een beloning van 2 miljoen euro uit voor de tip die tot zijn arrestatie leidt.

De roof is geen record. Vier jaar geleden werd uit het Antwerp Diamond Center voor 100 miljoen euro aan diamanten, juwelen en geld gestolen. De daders werden later gepakt en veroordeeld.