Crisis rond hypotheken VS escaleert

Na faillissementen van kleinere Amerikaanse hypotheekbanken staat ook de grote bank New Century op de rand van bankroet. Grote zakenbanken zijn direct betrokken bij de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

New Century heeft gisteren aan beurstoezichthouder SEC meegedeeld dat grote zakenbanken leningen ter waarde van 8,4 miljard dollar (6,4 miljard euro) versneld terugbetaald willen zien. New Century heeft dat geld niet.

New Century is de op één na grootste Amerikaanse verstrekker van hypotheken aan huiseigenaren met een lage kredietwaardigheid. Deze extra risicovolle hypotheken zijn goed voor eenvijfde van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Vorig jaar werd voor 640 miljard dollar aan dit type leningen verstrekt. Dat was een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.

De malaise op de hypotheekmarkt dreigt ook de Amerikaanse financiële sector te bereiken. Onder New Century’s schuldeisers bevinden zich Citigroup, Bank of America, Credit Suisse en Goldman Sachs. Morgan Stanley verstrekte vorige week nog 265 miljoen dollar aan nieuwe leningen aan New Century. Pensioenfondsen hebben op hun beurt waardepapieren gekocht met risicovolle hypotheken als onderpand.

De crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt kan gevolgen hebben voor de economie, die de afgelopen jaren juist heeft geprofiteerd van een stijging van de woningprijzen. De voormalige Amerikaanse centrale bankier Greenspan veroorzaakte twee weken geleden een schok op de financiële markten toen hij verklaarde de kans op een recessie dit jaar op eenderde te schatten.

Driekwart van de risicovolle hypotheken bestaat uit leningen met een looptijd van 30 jaar waarvan de rente de eerste jaren vaststaat. Daarna is de rente variabel. Op dit moment is die variabele rente in de VS een stuk hoger dan de vaste, waardoor veel huizenbezitters uit het lagere segment in financiële problemen komen. Het aantal gedwongen verkopen in de VS is de laatste vijf jaar niet zo hoog geweest als vorige maand.

De grootste hypotheekverstrekker in dit segment, Countrywide Financial, maakte gisteren bekend last te hebben van gedwongen huizenverkopen die te weinig opleveren. Ruim twintig kleinere hypotheekbanken zijn al failliet gegaan.

De openbaar aanklager van de staat Californië, waar New Century gevestigd is, doet onderzoek naar mogelijke boekhoudfraude binnen het bedrijf. De beurs in New York schortte gisteren de handel in het aandeel op.