Bouwbedrijf beboet voor balkondrama

De rechtbank in Maastricht heeft vanochtend één bouwbedrijf beboet met 22.500 euro voor fouten waardoor een echtpaar omkwam. Justitie had drie bedrijven aangeklaagd en zwaardere straffen geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) oordeelde eerder dit jaar dat de drie bedrijven ondeskundig en onzorgvuldig hebben gehandeld bij de bouw van zwevende balkons, en dat ze onvoorzichtig zijn geweest. Volgens justitie was het instorten van die balkons het zoveelste bewijs dat de vereiste deskundigheid en professioneel handelen in de bouw niet zijn gewaarborgd.

B&S Constructies (voorheen Verbossen) uit Den Bosch, hoofdconstructeur van de vier jaar geleden ingestorte balkons van appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht, werd vanochtend veroordeeld wegens dood door schuld. De rechtbank sprak hoofdaannemer Smeets Bouw uit Maastricht en bouwadviesbureau Kaskon uit Zoetermeer in het zogenoemde ‘balkondrama’ vrij. Beide ondernemingen was eveneens dood door schuld ten laste gelegd.

Tegen zowel B&S Constructies als Smeets Bouw had justitie 90.000 euro boete geëist, tegen Kaskon 40.000. De drie bedrijven hadden, zo oordeelde het OM, onvoldoende dagelijks toezicht gehouden waardoor cruciale fouten werden gemaakt. Tekeningen zouden niet zijn gecontroleerd, aanpassingen niet doorgegeven. Er zou sprake zijn geweest van verkeerde aannames en berekeningen. „De rode lampen zijn tijdens de bouw diverse keren gaan branden, maar daar werd amper actie op ondernomen”, stelde het OM.

Tijdens de rechtszittingen eerder dit jaar bleken de verdachte bedrijven vaak scheuren te zijn tegengekomen in de balkons en bij de bevestigingspunten. Zo’n ontdekking bleek geen reden de zaak opnieuw te bekijken of nieuwe berekeningen uit te voeren, zo stelde de rechtbank vast.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Breda drie aannemers voor het fatale steigerongeluk (vijf doden) in de Brabantse Amercentrale, ook in 2003, wegens dood door schuld.