Bos wist CDA niet ‘weg te beuken’

PvdA-leider Wouter Bos wilde na de verkiezingen vorig jaar achter de schermen met de SP en GroenLinks aan een coalitieakkoord werken voor het geval dat de formele coalitiebesprekingen met het CDA spaak zouden lopen. „Dan kunnen we zeggen: die formatie komt er niet uit, wij zijn het hier over eens, wij kunnen wel beginnen”, zei Bos op de verkiezingsavond in november.

Dat blijkt uit de VPRO-documentaire De Wouter Tapes. De tweedelige documentaire, die de komende twee maandagen (19 en 26 maart) bij het VPRO-programma Tegenlicht wordt uitgezonden, geeft een inkijk in het leiderschap van Bos. In de documentaire deelt de PvdA-leider zijn gedachten en ervaringen in ingesproken boodschappen en volgt de camera hem achter de schermen van de verkiezingscampagne.

Bos wordt geportretteerd als de leider die aan zelfreflectie doet, en op zoek is naar de „antwoorden die het CDA weg kunnen beuken in het debat.” Gaandeweg de documentaire gaat Bos steeds meer twijfelen of hij uiteindelijk premier kan worden.

De documentaire beslaat de periode vanaf het moment dat Bos zich op 10 december 2005 in Utrecht tegenover de PvdA-achterban kandidaat stelt voor het premierschap („Ik wil uw premier worden”) tot het moment dat hij als vice-premier en minister van Financiën op zijn werkkamer op het departement zit.

Bos hangt het verlies van de PvdA op 22 november 2006 (de partij verloor negen zetels) grotendeels aan zijn eigen falen op. „Ik merk dat mijn intuïtie me in de steek laat en dat is slecht voor mijn zelfvertrouwen”, zegt hij.

Anderhalf jaar lang volgden programmamakers Rudi Boon en Kees Brouwer Wouter Bos tijdens zijn mislukte gooi naar het premierschap. Volgens de makers is de documentaire „de ultieme poging tot transparantie in de politiek”. Eerder maakte documentairemaker Niek Koppen al een documentaire over de PvdA-campagne van 1998, De Keuken van Kok geheten.

De camera is bijna overal bij: als Bos zich oppept in de kleedkamer voor een speech, tijdens de brainstormsessies met collega’s en vrienden en als hij kandidaten voor het kabinet afbelt vanuit zijn werkkamer. Alleen op de avond van het slotdebat, de dag voor de verkiezingen, houdt Bos de camera buiten zijn werkkamer.