Boots wijst bod af van investeerder

De Britse drogisterijketen Alliance Boots heeft gisteren een overnamebod ter waarde van 9,7 miljard pond (14,26 miljard euro) van het Amerikaanse private-equityfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) afgewezen. Volgens een verklaring die Alliance Boots gisteren afgaf, doet het bod geen recht aan de waarde van het bedrijf en de goede vooruitzichten voor de toekomst, mede door de recente fusie.

Analisten verwachten dat KKR nog met een hoger bod zal komen. De investeerder wordt bijgestaan door de Italiaan Stefano Pessina, zelf vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Alliance Boots. Pessina bezit 15 procent van de aandelen van het bedrijf.

De overnamepoging wekte verbazing in de Londense City omdat zij zo kort volgt op de fusie tussen het drogisterijconcern Boots en de medicijnengroothandel Alliance Unichem. Die kreeg pas vorige zomer zijn beslag. De fusie was onder meer ingegeven door problemen bij Boots, dat te kampen had met steeds heviger concurrentie van grote supermarktbedrijven als Tesco en Asda. De winst van Boots had daaronder te lijden. De felle concurrentie blijft ook voor het nieuwe bedrijf een bron van zorg.

KKR is ook betrokken bij een overnamepoging van het Britse supermarktconcern Sainsbury. Bovendien kwam het vorige maand in het nieuws door een spectaculair overnamebod, samen met investeringsmaatschappij Texas Pacific Group, op het Texaanse energieconcern TXU. Met het bod is een bedrag gemoeid van 44 miljard dollar (34 miljard euro).

Aandeelhouders van Alliance Boots reageerden gisteren kalm op het nieuws van de afwijzing. De koers van het aandeel sloot gisteren op 9,96 pond, waarmee de beurswaarde van het bedrijf uitkomt op 9,6 miljard pond, slechts een fractie minder dan het geboden bedrag. Volgens analisten valt hieruit af te leiden dat de meeste aandeelhouders ervan uitgaan dat er in een later stadium alsnog een overeenkomst kan worden bereikt tussen KKR en Alliance Boots.