Bonaire wil geen homo’s trouwen

Op Bonaire zullen geen homohuwelijken worden voltrokken. Wel houdt het eiland zich aan de wettelijke verplichting om echtparen van gelijk geslacht als partners in te schrijven bij de burgerlijke stand.

Volgens gedeputeerde R. Dortalina van Constitutionele Zaken, in functie vergelijkbaar met een Nederlandse wethouder, bestaan hierover afspraken binnen het koninkrijk.

In Nederland is een discussie ontstaan over de eis van de Bonaireaanse politicus Benito Dirksz, leider van de splinterpartij PRO, dat de Nederlandse wet over het homohuwelijk niet van toepassing zal zijn op Bonaire, dat per december 2008 een Nederlandse gemeente wordt. Dirksz wil, als onderdeel van de campagne voor de komende verkiezingen, een garantie van regeringspartij UPB. Het ANP meldt dat UPB-leider R. Booi hierover wil onderhandelen met Nederland, maar de PvdA heeft al laten weten dat daarvan geen sprake kan zijn.

Volgens Dortalina zijn er afspraken gemaakt met Nederland over respect voor diversiteit binnen het koninkrijk. „Dat betekent dat niet alles dat in Nederland mogelijk is ook op Bonaire moet gelden”, aldus Dortalina. De gedeputeerde vindt „een homobruiloft” niet passen binnen de Bonaireaanse cultuur. Dat geldt ook voor wetten over abortus en euthanasie, meent Dortalina.

Bonaire is niet het enige Antilliaanse eiland dat met Nederland botst over het homohuwelijk. Op Aruba moest de rechter er anderhalf jaar geleden aan te pas komen om de Arubaanse overheid te bewegen een lesbisch echtpaar als partners in te schijven bij de burgerlijke stand. Openlijke homoseksualiteit ligt gevoelig op de meeste, veelal zeer christelijke, Caraïbische eilanden. Op Sint Maarten werden een klein jaar geleden twee Amerikaanse homoseksuele toeristen het ziekenhuis in geslagen.

Commercieel gooien de Antillen het overigens over een andere boeg. Deze week komt de eerste gaycruise, een cruiseschip met voornamelijk homo’s en lesbiennes, aan op Curaçao. Het eiland profileert zich binnen de toeristenindustrie als ‘homovriendelijk’. Voordat de gaycruise aanmeert op Curaçao, doet het eerst Sint Maarten, St. Kitts en Aruba aan.