Barend even terug zonder Van Dorp

Frits Barend interviewt vanavond Machiel Kuijt tijdens een ingelaste uitzending van een uur live op Tien. „Ik mag hem alles vragen.”

Mirjam Keunen

Het programma Barend & Van Dorp besteedde vanaf eind november 2003 veel aandacht aan de zaak Machiel Kuijt. Zijn moeder Pita was er enkele keren te gast. Vrijdag keerde Kuijt terug in Nederland nadat hij tien jaar in de Thaise gevangenis doorbracht wegens vermeende betrokkenheid bij heroïnehandel.

„We zijn in de ban geraakt van zijn strijdlustige moeder die voor zijn twee kinderen zorgde”, zegt Barend. Of hij terugblikkend niet buitensporig veel aandacht heeft besteed aan één zaak is volgens hem ‘een discussiepunt van een seconde geweest’. „Er waren steeds nieuwe verwikkelingen, dus ook journalistiek was het interessant”, zegt Barend. „En sommige politici kwamen ook één keer per jaar in ons programma.”

Barend interviewt Kuijt vanavond een uur lang in een ingelaste uitzending op Tien zonder zijn oude kompaan Henk van Dorp. „Ik heb hem gevraagd: Henk, nog één keer, maar hij wilde niet omdat hij besloten had nooit meer tv te doen.” Het live vraaggesprek was volgens Barend binnen vijf minuten geregeld met Tien. Hij belde de zender zelf, omdat Machiel Kuijt alleen door hem uitgebreid wilde worden geïnterviewd. „Eigenlijk wil hij zo min mogelijk publiciteit.”

De eerste kennismaking met Kuijt noemt hij ‘indrukwekkend’. Is hij als journalist niet te betrokken geraakt bij de zaak? Kan hij nog wel objectief interviewen? „Afstand houden tot zijn moeder is niet zo makkelijk”, zegt Barend, „maar met Machiel heb ik pas zondag voor het eerst kennis gemaakt. Ik heb hem gezegd dat ik tijdens de uitzending er zit als een journalist. Ik wil een puur zakelijk interview. Dat begreep hij.”

In het vraaggesprek wil Barend dat de Amsterdamse marktkoopman zijn hele verhaal doet. „Ik wil ook weten of hij nu wel of niet schuldig is. Of hij in Nederland van onbesproken gedrag was. En of hij echt niet wist dat zijn vriendin heroïne smokkelde”, zegt hij.

Interview met Machiel Kuijt, Tien, 20.30 uur. Kijkers met vragen aan Kuijt kunnen die mailen via www.tien.nl

    • Mirjam Keunen