Aston Martin verkocht

Aston Martin, de maker van de auto’s waarin filmheld James Bond zich bij voorkeur verplaatst, gaat over in Arabische handen. Een consortium waarin twee investeringsmaatschappijen uit Koeweit verreweg het grootste aandeel hebben, neemt het Britse luxemerk voor 479 miljoen pond (704 miljoen euro) over van het Amerikaanse Ford. Het consortium staat onder leiding van de Britse auto-ondernemer David Richards. De topman van Aston Martin, Ulrich Bez, toonde zich gisteren enthousiast over de overname. „Het is een nieuw begin, dat het bedrijf de kans biedt een nog hoger niveau van uitmuntendheid te bereiken.”

Lewis Booth, hoofd van de Europese divisie van Ford in Europa, noemde de deal „bitterzoet”. De Amerikanen zijn tevreden met de opbrengst maar staan het prestigieuze Aston Martin, dat onder hun leiding tot nieuwe bloei is gekomen, met pijn in het hart af. Ze houden zelf nog een klein belang.

De grote vraag is nu of Ford, dat in de VS met enorme verliezen kampt, ook andere autobedrijven te koop zet. Ford bezit ook de merken Volvo, Jaguar en Landrover.