7 redenen om uit te gaan

Tijdloos Foto Lex van Rossen 19-08-2005 LOWLANDS BIDDINGHUIZEN THE MAGIC NUMBERS FOTO: LEX VAN ROSSEN/HH Rosenthal, Daniel

Amstelfort

Grevelingen 30, UithoornTelefoon (0297) 566 444Keuken open 12.00-14.30, 18.00-22.00, za-zo geen lunch, ma geslotenGem. prijs 3-gangen à la carte 34,50 euroCategorie: aan het water

Mooie sfeervolle locatie in het oude fort van Uithoorn met een aangenaam terras, comfortabele designstoelen en een fraai servies. De kaart is bewust klein zodat de gerechten zoals zalm, foie gras en biologische groenten uitstekend smaken en goed getimed zijn. De voor de hand liggende samenwerking met de in het fort gesitueerde wijnhandel, resulteert in een interessante wijnkaart. goed | Het eten is heerlijk, met een goede prijs-kwaliteitverhouding en de bediening is correct. Alleen jammer dat dit restaurant zo populair is dat het vaak wordt verhuurd aan gezelschappen. Daardoor krijg je net iets te vaak ‘nee’ te horen bij het reserveren van een tafel. (10-02-2007 E. K. te Uithoorn)

uitstekend | Ik heb hier heerlijk gegeten. Vooral de chocoladetaart is legendarisch! Een absolute aanrader. Er heerst een gezellige sfeer. Alleen heb je door de kleine ruimte wel snel last van rook als veel mensen zitten te roken. (19-10-2006 A. G. te Uithoorn)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 THEATER

Mannetje met de lange lul

Utrecht: Snijzaal. Tijd: 20.30u. Inl: 030-2316142; www.doodpaard.nl

Discordia en Dood Paard brengen Mannetje met de lange lul; een voorstelling die is gebaseerd op het gedachtegoed van de Franse arts/filosoof Julien Offray de la Mettrie (1709-1751). Hij beweerde dat lichaam en geest werken volgens de mechanische wetten en principes van de natuurwetenschap. Hij ontkende dus het onderscheid tussen lichaam en ziel en daarmee ook een leven na de dood. Mannetje met de lange lul gaat over vrijheid van denken en handelen, zowel op als buiten het toneel. De nadruk ligt op het instituut waarbij geluk en vrijheid elkaar bedreigen: het huwelijk.

3 FILM

Le Petit Lieutenant

Groningen: Vera Zienema. Tijd: 21.00u. Inl: www.vera-groningen.nl

Antoine, een jonge politierechercheur uit de provincie, wordt in een Parijs commissariaat geplaatst. Hij ontmoet er commandante Vaudieu, die net een serieuze alcoholverslaving achter de rug heeft. De komst van Antoine herinnert haar aan haar overleden zoon. Le Petit Lieutenant is een ijzersterke Franse politiefilm zonder macho’s en snelle actie, maar met oog voor details en de realiteit en sympathieke en geloofwaardige personages. Regie: Xavier Beauvois, Frankrijk, 2005. Met o.a. Nathalie Baye, Jalil Lespert, Roschdy Zem. 110 minuten.

4 LEZING

Buzz Aldrin, nr. 2 op de maan

Delft: Aula Technische Universiteit. Aanvang: 15.00u. Toegang vrij. www.vsv.tudelft.nl

De gezagvoerder van de Apollo 11 (Raket naar de maan, maar dan in het echt, op 20 juli 1969) geeft vanmiddag een lezing op de TU Delft. Edwin ‘Buzz’ Aldrin, die meteen na Neil Armstrong op de maan stapte, spreekt over het raakvlak van de ruimtevaart met de huidige en toekomstige maatschappij. De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk. Volgens de organiserende vereniging is het de eerste keer dat Buzz Aldrin in Nederland een lezing geeft.

5 MUZIEK

The Magic Numbers

Utrecht: Tivoli. Aanvang: 20.30u. Res/inl: 0900-2358486; www.tivoli.nl

The Magic Numbers bestaat uit twee broer/zus-stellen: Romeo en Michelle Stodart, en Angela en Sean Gannon. The Beach Boys zijn hun helden en ze maken tijdloze liedjes uit alle stijlen en periodes. Pin ze niet vast op de sixties, maar de jaren zestig van de vorige eeuw en vooral de naïef / melodieuze liedjes van The Mama’s & The Papa’s zijn nooit ver weg. In 2005 liepen ze weg bij Top Of The Pops omdat de presentator hen aankondigde als een ‘big fat melting pot of talent’.

6 FILM & DEBAT

Borat

Nijmegen: CollegezalenComplex, CC3, Tijd: 19.00u. Entree: 2/6 euro. www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

Ali G-held Sasha Cohen speelt in de film Borat een Kazachstaanse, vrouwonvriendelijke, homofobe en antisemitische journalist die wordt uitgezonden naar Amerika. Bij het uitkomen van de film brak de discussie los: waar ligt de grens van humor? De avond begint met de vertoning van Borat, vervolgens is het woord aan Mathilde Roza (Amerikanistiek), Bert Brussen (voormalig medewerker ANS en geenstijl.nl) en Bas van Stokkom (centrum voor ethiek). Sarah Strous (voormalig voorzitter van de USR) leidt het debat in goede banen.

7 DISCUSSIE

70|80: Morele seks

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.30u. Res: 020- 5535100; www.balie.nl

70|80 discussieert vanavond over de seksuele moraal en opvattingen van jonge mensen in deze geseksualiseerde wereld. Alles is seks en iedereen kan en móet tegenwoordig strak & sexy zijn. Geloven wij – de generatie 70|80 – nog in vrije seks als ideaal, als ‘bevrijding’? Of zijn we stiekem weer burgerlijk geworden en hoeft het allemaal niet zo nodig? Met: Goedele Liekens, Myrthe Hilkes, Kristel Zweers en Oscar Kocken. Presentatie: Farid Tabarki (MTV Coolpolitics).