7 redenen om thuis te blijven

Nostalgisch pauzefilmpje La Linea Cavandoli, Osvaldo

Mamma, mag ik nog een spruitje

Becht’s Uitgevers-Maatschappij, auteur: Michiel Postma, 14,90 euro

Hoe krijg je kleine kinderen aan de groente? Het kinderkookboek van Michiel Postma Mamma, mag ik nog een spruitje zegt dé oplossing te hebben. Dus dat gaan we testen. Op K en F, een jongenstweeling van 4 met een kritische en beperkte smaak. De gerechten zijn simpel en vooral leuk gefotografeerd. Kinderen in witlofbootjes of knikkerend met doperwten. De jongens kiezen een recept wat er grappig uitziet: gevulde pasta. Dat komt neer op sperzieboontjes ín pennes stoppen. En dat is een feest. Om mee te spelen. Het recept erna is minder succesvol: courgette-fetakoekjes. Hun moeder vond ze heerlijk, gelukkig, want zij mocht ze alle 10 opeten.

Maar nadat ook de stamppot koolraap resoluut werd geweigerd, begon hun moeder te wanhopen. Laatste mogelijkheid: het spruitje. Aangezien het boek beweert dat kinderen uit zichzelf om spruitjes zullen roepen, was het tijd voor de ultieme test: heb ik echt Moeilijke Eters of liegt het kookboek? Daarom vijf spruiten op een satéstokje geregen.

Ja, er werd even wantrouwig gekeken. F vroeg: „Wat is dit?” Hun moeder dacht: da’s de verkeerde vraag, en zei zo neutraal mogelijk: „Spruitjes.” K&F zeiden niet „gatver”, maar proefden en razendsnel waren de spruiten verslonden. Hun stomverbaasde moeder is bekeerd. Groente eten doen kinderen niet altijd met dit kookboek. Maar spruiten wel, en dat is al een prestatie op zich. (VL)

2 Komedie

Are you being served?

Eén, 23.25-23.55u.

Afgelopen donderdag overleed de Britse acteur John Inman. Jarenlang speelde hij de rol van de nichterige verkoper Mr. Humphries in de komische serie Are you being served? Mede dankzij de gevleugelde uitspraak „yes I’m free” verwierf Inman met deze rol wereldfaam. De serie speelt zich af in een fictief warenhuis getiteld Grace Brothers, en toont wat er zoal op de heren- en damesafdeling van dit warenhuis gebeurt.

3 Documentaire

Het verhaal van God

Ned.2, 22.50-23.50u.

Wat zegt de geschiedenis van de mens over het verhaal van God? Deze vraag staat centraal in deze driedelige documentaire reeks. In het eerste deel onderzoekt de Britse wetenschapper Robert Winston met name polytheïstische religies. Hij reist af naar India om zich te verdiepen in de religieuze tradities van het hindoeïsme. Daarnaast behandelt de Brit aspecten van het boeddhisme, zoals karma en reïncarnatie.

4 Film

The Chase

Veronica, 20.30-22.00u.

Jackson Davis Hammond wordt ten onrechte verdacht van een overval. Hij gijzelt een vrouw om aan de politie te ontsnappen. Met de autoriteiten op zijn hielen, zet de Amerikaan koers naar de Mexicaanse grens. Met in de hoofdrollen Charlie Sheen en Kristy Swanson. De film is extra interessant voor fans van de Red Hot Chili Peppers. Een kleine rol is weggelegd voor zanger Anthony Kiedis en bas-gitarist Flea.

5 Afluisteren

Afluistergesprekken

www.overheardinnewyork.com

Afluisterpraktijken van de meest hilarische soort. De website Overheard in New York is al tijden een hit in de VS en staat vol met grappige (min of meer) toevallig opgevangen gesprekken op straat, metro of waar dan ook. Vrij vertaald: Moeder tegen waggelend kind: ‘Joseph, loop toch niet zo als een toerist!’ Dronken toerist: ‘Hoe laat sluit Times Square?’ Of, meisje: ‘Shit, het is echt koud hier’. Jongen: ‘Ik weet het! Ik haat het om met dit weer buiten te moeten roken’. Meisje: ‘Precies. Ze zouden ons binnen moeten laten roken als het zo koud is. Slecht weer is niet goed voor je gezondheid, weet je’. Hoe werkt het? New Yorkers die een grappig gesprek opvangen, bellen een speciaal telefoonnummer en de website maakt er een tekstje van, compleet met onbegrijpelijke kop. Overheard at the beach, Overheard in the office bestaan ook. Er is ook een Nederlandse variant: www.opgevangen.nl. (JvG)

6 Filmpje kijken

La Linea

tinyurl.com/2oltdf

Het mannetje bestaat uit één enkele witte lijn, net als alles wat hij op zijn bizarre avonturen tegenkomt. Hij kan hartelijk lachen, vrolijk neuriën, maar vooral ook ontzettend driftig worden en dan zijn schepper en de wereld hartgrondig vervloeken in onverstaanbaar, opgewonden gebrabbel. Als hij hard genoeg gilt, verschijnt de hand van de maker in beeld om obstakels weg te gummen of juist erbij te tekenen. Wie hield niet van ‘Lui’, het magistrale lijnmannetje met de grote neus uit de animatieserie La Linea? Tekenaar Osvaldo Cavandoli bedacht Lui (Italiaans voor ‘hij’) in 1969 als reclamemascotte, maar vanaf 1972 kreeg hij de hoofdrol in zijn eigen serie. In veertig landen behoort het mannetje tot het jeugdsentiment, in Nederland zond de VPRO de afleveringen uit als pauzefilmpje. Alles wordt herhaald – waarom deze filmpjes niet? Bekijk er 21 op de site van Erik Baas. (CJ)

7 Versieren

Muurgedicht

www.plint.nl, 13 euro per gedicht

Sommige gedichten wil je nou eenmaal graag tegenkomen, zegt stichting Plint op haar website. Daarom heeft zij gedichten gemaakt die met zwarte wrijfletters op de muur zijn aan te brengen. Plint, opgericht in 1980 door drie leraren, wil poëzie promoten. Ze doet dit door gedichten te combineren met illustraties op ansichtkaarten, visitekaartjes, posters, kussenslopen en schorten. Het assortiment wisselt van een vrolijk gedicht met een foto van een kleurige pot zuurtjes, tot een witte poster met blauwe letters en een rood hart erboven. De drie muurgedichten zijn van verschillende dichters. Een ervan is ‘In dit gedicht’ van K. Schippers.

In dit gedicht

is geen woord

te veel

Neem je er iets af

dan is het

niet meer heel

(FH)