4 dagen ontwaakt uit coma

Een vrouw in de Amerikaanse staat Colorado die al meer dan zes jaar in een coma-achtige toestand verkeerde, is vorige week bijna vier dagen wakker geweest. Ze voerde in die periode gesprekken en at gebak. Daarna zakte ze weer weg.

De vrouw, de 49-jarige Christa Lilly, raakte in 2000 na een hartaanval en een beroerte in een laagbewuste toestand.

Een laagbewuste toestand is een vorm van coma waarin de patiënt bij tijd en wijle tekenen van bewustzijn vertoont. De patiënt reageert soms op zijn of haar naam, volgt simpele commando’s op of gebruikt zelfs woorden. Maar dat iemand in die toestand tijdelijk werkelijk wakker wordt, is hoogst ongebruikelijk.

In een interview dat een lokaal tv-station met Lilly voerde, zei ze: „Ik vind het fantastisch, ik voel me zo gelukkig.” De vrouw zat in een rolstoel, maar haar sondevoeding kon tijdelijk gestopt worden. De vrouw herkende haar behandelend arts niet, toen ze wakker was. Ook dacht ze dat het 1986 was.

Lilly was volgens haar moeder vier keer eerder wakker in de afgelopen jaren, steeds voor enkele uren of dagen.

Haar neuroloog geloofde dat toen niet.

Mensen die in een laagbewuste toestand raken na een ongeluk, hebben in het eerste jaar bijna vijftig procent om weer bij te komen. Die kans is voor patiënten met een beroerte zoals Lilly, echter kleiner en er zijn weinig gegevens over de kans om na jaren nog bij te komen. In 2003 was een man die na bijna twintig jaar bijkwam wereldnieuws.

In een artikel in het vakblad Neurology schreven Amerikaanse artsen in januari dat er de laatste tijd een „wetenschappelijk complexer beeld” ontstaat van de ‘laagbewuste toestand’ dan van het klassieke coma. Over het vooruitzicht voor laagbewuste patiënten is weinig bekend, en vaak herkennen dokters de subtiele tekenen van bewustzijn niet. Dertig tot veertig procent van de ‘vegetatieve’ patiënten is volgens de schrijvers eigenlijk laagbewust.

Tv-fragmenten van Christa Lilly op http://www.kktv.com