Zotheidslof, maar ook blijmoedigheid en AZ

1Woensdag begint de 72ste Boekenweek, die eigenlijk een Boekenelfdaagse is: de ‘week’ duurt van woensdag 14 maart tot en met zaterdag 24 maart.

Bij aankoop van 11,50 euro in de boekhandel krijg je in deze periode gratis het Boekenweekgeschenk De brug van Geert Mak, over mensen die op een brug in het Turkse Istanbul werken. Het is „een onderhoudende mix van geschiedschrijving en reportage over de Galatabrug”, aldus de recensie in nrc.next afgelopen vrijdag. Het boek kreeg ‘4 ballen’.

Het Boekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 890.000. Maar je kunt bij de kassa ook kiezen voor Köprü – de Turkse vertaling van De brug. Hiervan worden 20.000 stuks verspreid.

Het thema van de Boekenweek is overigens niet ‘Turkije', maar Lof der zotheid – scherts, satire en ironie. Daarom zijn er veel humorboeken in de boekwinkels te vinden.

Morgenavond is de opening van de Boekenweek met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In Paradiso is op dat moment het Bal der Geweigerden, het alternatief voor iedereen die niet werd uitgenodigd voor het Boekenbal.

2Woensdag begint de vierde Week van het Christelijke Boek (eigenlijk ook een elfdaagse), een promotiecampagne om „de aandacht specifiek op het christelijke boek te richten”. Het motto dit jaar is Blijmoedigheid maakt het leven tot een feest – vrolijkheid en relativering in woord en beeld. Het eerste deel van het motto is een citaat uit het Bijbelboek Spreuken, hoofdstuk 15 vers 15, meldt de site van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak.

3Donderdag speelt AZ tegen Newcastle United in de achtste finales van de UEFA Cup. De uitgangspositie van AZ is niet zo fraai, vorige week verloor de ploeg uit Alkmaar met 4-2 in Newcastle. Als AZ toch de kwartfinale haalt, hoort het vrijdagmiddag wie de volgende tegenstander wordt.

4Donderdag is de derde donderdag van maart. Vergeten wat dat ook alweer was? Sinds 2004 is die dag de Dag van de Leerplicht. Het ministerie van Onderwijs „vraagt gemeenten op die dag activiteiten te organiseren om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen”. Dat u het even weet. Kunt u niet genoeg krijgen van het centrale thema ‘leerplicht’, zie www.voortijdigschoolverlaten.nl voor meer informatie over de Dag.

Verder deze week, niet vergeten:

zaterdag is de finale van SBS6’ Sterren dansen op het ijs (voor wie het gemist heeft: het gaat nog tussen Geert en Sita) – de finale van RTL4’s versie staat gepland voor vrijdag 23 maart;

zondag zingt Dolly Parton in Zwolle;

zondag is het gratis reizen met de trein voor mensen die het Boekenweekgeschenk bij zich hebben.

Samenstelling: Peter Leijten