Zanger Wouter Hamel

Wouter Hamel (1977) was de eerste mannelijke winnaar van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2005. Deze week verschijnt zijn debuut Hamel waarmee hij zich op de grens van jazz en pop beweegt. Smit, Marguerite

Wouter Hamel (1977) was de eerste mannelijke winnaar van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2005. Deze week verschijnt zijn debuut Hamel waarmee hij zich op de grens van jazz en pop beweegt.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Primitive Sounds van Miami Sound Machine. Ik was ongeveer 10 jaar. Conga was een gaaf nummer, lekker vrolijk. Mijn broer Ernst-Jan vond dat ik een andere plaat moest kiezen, maar het was een magisch moment toen ik die plaat voor het eerst opzette.”

Favoriete plaat?

„Grace van Jeff Buckley, For The Roses van Joni Mitchell en The Hottest New Group In Jazz van Lambert, Hendricks & Ross. Hoewel deze platen me erg beïnvloed hebben, draai ik ze bijna nooit meer. Ze zitten in m’n systeem, ik heb ze maandenlang zo intensief beluisterd. Nu is het Amy Winehouse, Back To Black. Sinds ik zelf nummers schrijf, luister ik echter veel minder aandachtig dan vroeger. Ik heb al genoeg muziek in en aan mijn kop.”

Mooiste jazzstandard?

„Lush Life van Billy Strayhorn. De muzikale structuur is erg bijzonder en complex. De tekst heeft ongeveer alles in zich: binnenrijm, alliteraties, plotselinge ‘twists’ en zelfs het Franse woord ‘distingué’, zonder gekunsteld te klinken. Toen Strayhorn het schreef, was hij een homoseksuele tiener in de jaren ’30 in Pittsburgh. Hij droomde van een elegant en kosmopolitisch leven. In die zin is het een zelfportret gebleken. Later werd zijn leven echt gevuld door ‘jazz and cocktails’, waar hij ook over schreef.”

Welke muziek verzamel je?

„Ik ben een fanatieke downloader en surfer, dus ik verzamel veel. Ik geniet er stiekem van als ik nieuwe artiesten al ken, ruim voordat ze op de radio te horen zijn. Ik heb veel oude giganten in mijn verzameling, zoals alles van Julie London – ze maakte Cry Me A River een grote hit. Ze was pin-up, filmster en jazz-zangeres in één. Haar stem was doorrookt, intiem en beperkt, en ze gebruikte ieder kraakje en zuchtje.”

Wat zou je niet van jou verwachten?

„Dat ik vaak even geen muziek wil horen. Stilte en een boek. Als consument word je overspoeld met muziek (supermarkt, taxi, straat, café, winkel, restaurant), en dan is het ook nog eens mijn vak.”

Wouter Hamel cd-presentatie vanavond in Paradiso, Amsterdam. 30/3 De Harmonie, Leeuwarden, 14/4, Nieuwe Doelen, Gorinchem. 21/4, Theater aan de Parade, Den Bosch.