‘Verzuip Den Haag’

In Moskou zijn gisteren zeven radicalen van de ‘Euraziatische Jeugd’ aangehouden bij een protest bij de Nederlandse ambassade. Deze beweging neemt Nederland de dood van de Servische leider Slobodan Miloševic kwalijk en wenst Den Haag bij wijze van vergelding uit te moorden.

De ‘Euraziaten’ betoogden onder de slogan ‘Verzuip Nederland voor Slobodan’. „We wilden hard op de voordeur van uw ambassade slaan, onszelf symbolisch handboeien omleggen en daarna verhaal halen bij uw ambassadeur”, zegt hun leider Pavel Zarifoellin.

Miloševic stierf gisteren een jaar geleden in een cel van het Joegoslavië-tribunaal. Volgens Zarifoellin hangt zijn beweging de Mongoolse krijgsethiek aan. „Als een Mongoolse soldaat bij het beleg van een stad stierf, werd de hele stad aan het zwaard geregen. Nou hebben wij niks tegen Den Haag, maar Miloševic, onze leraar en Messias, is daar wel door artsen vermoord in opdracht van Washington. We zijn dus van plan uw dijken door te steken.”

De betoging was geen succes: Nederlandse diplomaten kwamen er vandaag pas achter dat ze überhaupt plaatshad. Volgens Zarifoellin stonden ’s ochtends bij de ambassade, tevens de residentie van de ambassadeur, zeven busjes oproerpolitie met honden te wachten. Na vier uur liet de politie hen gaan. „We hebben Miloševic daarna op z’n Russisch herdacht. Met wodka, ja.”

De Euraziatische Jeugd volgt de extremistische filosoof Aleksandr Doegin, vroeger voorman van de radicale Nationaal-Bolsjewieken, nu dichter bij het Kremlin. Hij ziet de geschiedenis als een permanent conflict tussen de continentale en zeevarende mentaliteit. In de 21ste eeuw zijn Rusland en de VS het moderne Sparta en Athene. Zarifoellin: „Onze helden zijn Ivan de Verschrikkelijke, Lenin, Stalin en Khomeini. Allen vochten heroïsch tegen de piraten uit het Westen. Nu Poetin in zijn toespraak in München de handschoenen uittrok, kunnen wij onze president aan dit rijtje patriotten toevoegen. We moeten voor Poetin vechten, anders zit hij straks ook in het strafbankje van Den Haag.”

    • Coen van Zwol